Colinde și urări tradiționale la Institutul Cultural Român

Colinde si urari traditionale la Institutul Cultural Roman Colinde si urari traditionale la Institutul Cultural Roman

Marți, 20 decembrie 2016, începând cu ora 15.30, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), câțiva reprezentanți ai Organizației Studenților Basarabeni din România au adus colindele tradiționale din Moldova de peste Prut. Evenimentul a fost urmat de un concert de Crăciun susținut de Ansamblul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „HORA", organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Primăria Comunei Vlăsinești, județul Botoșani.

Ansamblul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „HORA" al Comunei Vlăsineşti a luat fiinţă în anul 2009 din dorinţa de a pune în valoare zestrea folclorică locală, bogată şi diversificată.

Ansamblul reuneşte în componenţa sa un număr de 34 de membri: cinci solişti instrumentişti (clarinet, trompetă, acordeon şi tobă) şi 29 de dansatori, copii, tineri şi adulţi talentaţi din comună, descendenţi ai unor familii păstrătoare de tradiţii şi obiceiuri, care au înţeles de la bun început că rolul ansamblului este de a promova, conserva şi valorifica cultura tradiţională.

Momentele de datini şi obiceiuri moștenite în satele vlăsineștene sunt readuse în scenă, anual, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. La transpunerea scenică a creaţiilor folclorice, interpreţii utilizează un bogat inventar de piese etnografice, vechi instrumente muzicale (fluierul, armonica și toba), costume și măști populare.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul partenerilor noștri BOROMIRVINARTE și Alexandrion, care au fost alături de noi în ultimul an.