Colinde româneşti în Portugalia

Institutul Cultural Român de la Lisabona în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română din Portugalia organizează în perioada 9-13 decembrie 2009 patru concerte de colinde şi muzică bisericească la Lisabona și Setúbal, în interpretarea Coralei Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Corala participă cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, prin prezenţa Episcopului-Vicar Andrei Făgăraşanul.
Cele patru concerte vor avea loc la Catedrala Patriarhală din Lisabona (9 decembrie, 21:30, Largo da Sé), Biserica São Sebastião din Setúbal (10 decembrie, 21:30, Largo de São Domingos), Basílica da Estrela din Lisabona (12 decembrie, 21:00, Largo da Estrela), Parohia Ortodoxă Română din Lisabona (13 decembrie, 12:00, Rua de S. Mamede ao Caldas nº 18B, concert susţinut în continuarea Sfintei Liturghii).

Prin această iniţiativă, Institutul Cultural Român din Lisabona şi-a propus organizarea unor evenimente muzicale de înaltă ţinută, care să ofere publicului portughez prilejul de a cunoaşte lucrări de mare frumuseţe şi valoare artistică, care explorează rădăcinile bizantine străvechi ale muzicii noastre bisericeşti, dar şi pe cele ale cântecelor tradiţionale româneşti.

Amplul repertoriu al coralei este alcătuit din piese din literatura muzicală autohtonă şi universală, din colinde româneşti şi străine, precum şi din lucrări de muzică bisericească ortodoxă. Corala Teologică este condusă de Pr. Lect. Univ. Dr. Dobre Vasile Sorin și are în componența sa preoți, diaconi, profesori și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Seria concertelor de Crăciun a fost iniţiată în decembrie 2006 şi continuată cu succes în 2007 și 2008.