Claudiu Turcuș, invitat la Institutul Harriman din New York, pentru o conferință despre estetica lui Norman Manea

ICR New York, în colaborare cu Catedra de limbă și cultură română de la Columbia University și Institutul Harriman al Columbia University, prezintă conferința „The biopics about Norman Manea. Between His Testimony, Romanian Culture and World Literature”, susținută de lector universitar dr. Claudiu Turcuș. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Harriman din New York, în 5 aprilie, ora 12 pm.

Prezentarea susținută de dr. Claudiu Turcuș descrie receptarea biografiei și a operei lui Norman Manea la intersecția a trei contexte specifice: societatea și cultura românești, literatura lumii (world literature), respectiv reprezentările cinematografice (în principiu, video-interviuri și două documentare biografice semnate de Ioana Uricaru și René Frölke). De asemenea, conferința explorează surse primare (romane, proză scurtă, eseuri, interviuri) și surse secundare (studii critice, biopics-uri, interviuri TV), folosind o metodologie derivată din domeniul studiilor literare și de film, și vehiculând concepte ca memoria autobiografică, pactul testimonial, est-etica, precum și arhive mass-media.

În anul 2016, editura academică elvețiană Peter Lang (Frankfurt/Main, New York), a publicat cartea lui Claudiu Turcuș, „Norman Manea. Aesthetics and East Ethics”, care stă la baza acestei conferințe. Volumul este prima monografie despre viața și opera lui Norman Manea, publicată în 2016, când scriitorul a fost celebrat la 80 de ani, inclusiv printr-un eveniment aniversar organizat de ICR New York, în parteneriat cu Institute for Jewish Research, din New York.

Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, este unul dintre cei mai importanți scriitori româno-americani de origine evreiască. Opera sa a fost tradusă în peste 25 de limbi, obținând numeroase premii: Premiul Național pentru Literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), premiul Nonino (Italia), premiul Médicis Étranger (Franța), premiul Nelly Sachs (Germania), premiul Palau i Fabre (Spania). Din vasta sa operă, amintim câteva titluri care s-au bucurat de o călduroasă primire atât din partea criticii literare, cât și din partea publicului cititor: Despre clovni: dictatorul și artistul (1997), Întoarcerea huliganului (2003), Fericirea obligatorie (2004), Vizuina (2009), Cuvinte din exil (2011).

Claudiu Turcuș a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca şi un masterat centrat pe condiţia criticii/teoriei literare în context european. Din 2011, este doctor în filologie și lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune (Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca), unde predă cursurile Critică de film și Adaptare cinematografică.

Semnează eseuri critice în principalele reviste culturale din România – Vatra, Cultura, Dilema Veche, Steaua, 22. Este redactor asociat al prestigioasei publicaţii Observator Cultural. Coordonează, de asemenea, diverse numere tematice ale revistei academice Ekphrasis – Image, Cinema, Theatre, Media. În 2013, a organizat, la Cluj-Napoca, împreună cu criticul Andrei Gorzo, workshop-ul Realismul Noului Cinema Românesc (partener fiind Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti). A debutat editorial cu volumul de critică „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească, Bucureşti, 2012).