„Classic on Air“: Concert al Orchestrei Metropolitane București în Parcul Herăstrău

Concertul "Classic on air", susținut de Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, avându-i ca soliști pe violoncelistul Adrian Naidin, violonistul Lucian Duță, tenorul Alin Stoica și soprana Stephanie Radu are loc luni, 10 august 2020, ora 19.30, la Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase“ din Parcul Herăstrău, București.

Daniel Jinga este maestru de cor al Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia“ din Târgoviște. S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal“ și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic“, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renaștere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija. Este inițiator și dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau „mainstream“ ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul „Song“ și mulți alții.

Adrian Naidin a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţa“, la clasa profesoarei Gabriela Todor, care a jucat un rol important în formarea lui ca violoncelist. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca, secţia Violoncel şi Muzică de Cameră. În 2001 a devenit membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti, iar în perioada 2000-2003 a fost colaborator la Teatrul Naţional din Bucureşti pentru muzică de teatru.

Lucian Duță este solist instrumentist la Filarmonica „Paul Constantinescu“ şi profesor de vioară, atât în învăţământul liceal, cât şi în cel universitar. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. De-a lungul carierei, a susţinut concerte alături de orchestre internaţionale în oraşe şi săli de spectacole impresionante, precum Paris, Pescara, Roma, Viena – Porgy&Bess Concert Hall, Graz, Salzburg, Lichtenstein Hofburg Palais, Theater and der Wien, Radio Kulturhaus Wien.

Absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti“ și al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Canto, sub îndrumarea maestrului Ionel Voineag, tenorul Alin Stoica este, din 2016, colaborator al Operei Naționale București. În anul 2014, a debutat cu Alfredo în „La Traviata“ de Verdi, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar în 2015, cu rolul Ciprian Porumbescu, în opereta „Lăsați-mă să cânt“ de Dendrino. În anul 2016 a susținut opt reprezentații cu Don Jose din „Carmen“ de Bizet la Festivalul de Operă din Gut-Immling și alte două, cu Turiddu din „Cavaleria Rusticană“ de Mascagni la Teatrul Pergolesi din Jesi.

Soprana Stephanie Radu are 400 de premii pe care le-a obținut la concursurile de muzică ușoară, canto clasic, balet și pian, precum și diplome de excelență din partea ambasadelor Turciei și Ucrainei. În prezent colaborează cu Opera Națională București, pentru reprezentațiile Studioului Experimental, Ludovic Spiess cu opera „Flautul fermecat“ de W.A.Mozart – rolul Papagenei.

Concertul este organizat de Asociaţia On Air și Mişcarea de Rezistenţă.

Parteneri: Primăria Municipiului București prin ARCUB, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Institutul Cultural Român.