„Classic meets Jazz meets Folk”, în Italia

Classic meets Jazz meets Folk, in Italia

În perioada 1–5 aprilie 2017 Accademia di Romania organizează, în colaborare cu Forumul Austriac din Roma, un turneu de concerte în Italia susţinut de duo Andreea Chira – nai și Adrian Gaspar – pian, susținut în perioada 1 – 5 aprilie în Sicillia și Roma.

Ideea proiectului „Classic meets Jazz meets Folk“ este de a prezenta diferite stiluri muzicale interpretate la nai și pian. Muzica clasică, jazzul și folclorul prezintă naiul modern și calitățile tehnico-interpretative ale acestuia. Programul proiectului conţine piese scrise de: J. S. Bach, C. Stamitz, C. Parker, A. Gaspar, C. Corea, G. Dinicu, V. Youang, J. Last, J. M. Cano.

În perioada 9 – 15 mai 2016, duoul Andreea Chira (nai) - Adrian Gaspar (pian) au participat la Concursul Internațional de Muzică Amigdala „Giuseppe Raciti“ în Catania, la care au obținut premiul I „Antonietta Labisi“, secția Folk Instruments și Premiul I „Premio Assoluto“, secția ansamblu. Turneul din aprilie 2017 reprezintă continuarea succesului duo în urma premiilor obţinute la Concursul din Sicilia şi partea italiană din turneul european pe care cei doi îl vor susţine într-o serie de oraşe din Europa.

Programul turneului european:
28 martie, Klosterneuburg (Departamentul Cultural Klosterneuburg)
1-5 aprilie, Italia
20-22 aprilie, Bruxelles (ACF Bruxelles precum și ICR Bruxelles)
27 aprilie, Madrid (ACF Madrid precum și ICR Madrid)

1 mai, Regensburg (VVN, Zi comemorativă a victimelor Holocaustului)

Programul turneului în Italia:

Sâmbătă - 1.04.2017, Auditorium Comunale,Calascibetta, Enna, Sicilia
Duminică - 2.04.2017, Palazzo Cutore,Aci Bonaccorsi, Catania, Sicilia
Luni - 3.04.2017, Scuola Secondaria di I grado Dante Alighieri di Catania, Sicilia
Miercuri - 5.04.2017, Accademia di Romania, Roma

Participanţi: Andreea Chira - nai, Adrian Gaspar - pian

Andreea Chira, născută în Bucureşti, provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început studiul naiului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“, în clasa profesorului Cornel Pană. Andreea Chira a participat în anul 2010 la preselecţiile concursului de muzică clasică Eurovision Young Musicians. S-a stabilit în anul 2011 la Viena unde şi-a continuat studiile la universitatea din oraş, secţia Muzicologie. A susţinut concerte în Luxemburg, România şi Austria. Naista a înregistrat în anul 2012 primul său album muzical în colaborare cu compozitorul Roland Baumgartner. Pe parcursul anilor a promovat naiul ca instrument românesc în numeroase concerte în Austria, Germania, Portugalia, Cehia, Italia, Korea etc. A colaborat de asemenea cu Ambasada Română și Institutul Cultural Român din București, Viena, Praga și Bratislava în desfășurarea evenimentelor: Ziua Națională a României (2014), Sărbătoarea Mărțișorului „Femeia și Timpul“ (2015), Ziua Universală a Iei Românești (2015).

Adrian Gaspar este un tânăr pianist și compozitor, care a introdus jazzul cu inflexiuni tradiționale balcanice în cluburile de jazz austriece. În muzica sa se întâlnesc tradițiile Orientului cu cele ale Occidentului, reușind să creeze o punte între culturi și influențe muzicale diversificate, ajungând să fie cunoscut pe marile scene de jazz ale Europei. Pe lângă activitatea solistică, Adrian Gaspar compune și orchestrează atât pentru pian, cât și pentru violoncel sau contrabass. Este fondatorul mai multor formații: Adrian Gaspar Trio, Adrian Gaspar Gypsy Combo, Adrian Gaspar Orchestra. Cu acestea a concertat în Austria, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, S.U.A., Belgia și Marea Britanie.