„Cinstirea Zilei Limbii Române” în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing

„Mult e dulce şi frumoasă

Limba ce-o vorbim,

Altă limbă-armonioasă

Ca ea nu găsim.”

(Limba românească de Gheorghe Sion)

Fie ca ne aflăm în țara mamă sau în alte locuri, limba română este principalul element de unire și de identitate a noastră.

În viața și istoria poporului român, cultura s-a dezvoltat și s-a cristalizat în simbioză, iar limba română a fost mereu liantul viu dintre credință, cuget și simțire.

Limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite în prezent, dar mai cu seamă în perioada viitoare. De asemenea, limba română devine tot mai mult o punte de legătură între cei aflați în alte state și cei din țara-mamă.

La deschiderea evenimentului „Cinstirea Zilei Limbii Române”, organizat de ICR Beijing în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing și care a avut loc în data de 26 august 2017, la sala de conferințe a Noului Centru Expozițional din Beijing, cuvinte de întâmpinare au fost adresate de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing și de către domnul Bela Dan Krizbai, vicepreședinte al Institutului Cultural Român. Au susținut cuvântări despre importanța acestei zile și a limbii române, din partea României, domnul Dan Dungaciu, scriitor, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și director al Editurii ESPRI, doamna Denisa Comănescu, poetă și director general al „Editurii Humanitas Fiction” și doamna Aura Christi, poetă și redactor șef la revista „Contemporanul”. Din partea Chinei, au susținut prelegeri personalități remarcabile în promovarea limbii române în China, domnul prof. Ding Chao, directorul Centrului de Cercetare a Culturii Est-Europene, profesor de limba română, fin cunoscător al limbii române, domnul Gao Xing, redactor șef al revistei „Literatura lumii” și traducător de limba română și domnul Wang Chuan, profesor universitar, pictor și scriitor. Evenimentul a fost moderat de către Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații ICR Beijing.

La finalul evenimentului, talentații actori, Tudosie Constantin-Radu, Toaxen Amelia-Maria, Daniel Cergă, Sergiu-Damian Fîrte, Mihăiță Sima, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Adelin-Andrei Ilie, dar și Cosmin Rădescu, directorul Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, au prezentat un emoționant moment artistic de poezii și proză românească. Trupa teatrului din Petroșani s-a aflat la Beijing cu ocazia prezentării, în data de 27 august 2017, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng, a spectacolului „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu și în regia profesorului universitar doctor Gelu Badea, domniile sale fiind prezente, de altfel, la acest eveniment.

La eveniment au participat domnul Bogdan Popescu, directorul Centrului Național de Carte, domnul Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China-România, domnul Song Shao Feng, profesor la Institutul Confucius din cadrul Beijing Language and Culture University (BLCU), profesori și studenți chinezi din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi din Estul Europei - Secția de Limba Română a Universității de Limbi și Literaturi Străine din Beijing, românologi și elevi de la cursurile de Limba Română organizate de ICR Beijing.

Evenimentul a marcat Ziua Limbii Române, zi consfințită de Legea 53/2013, care se sărbătorește în data de 31 august. Prin această lege, autoritățile centrale și locale, inclusiv reprezentațele în străinătate pot marca acest moment „prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific”.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza în permanență activități și acțiuni majore de promovare a limbii române în China, tocmai pentru a sugera importanța deosebită a acesteia ca prim semn de identitate al unui popor, ca instrument esențial al culturii sale.