„Cinstirea Zilei Limbii Române” în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing

A treia ediție a evenimentului „Cinstirea Zilei Limbii Române” are loc sâmbătă, 26 august 2017, în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing, la Noul Centru Expozițional.

Evenimentul se desfășoară în sala de conferințe oferită de către organizatorii Târgului, fiind moderat de către Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. Din partea României vor lua cuvântul Béla Dan Krizbai, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Dan Dungaciu, scriitor, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, poetele Denisa Comănescu și Aura Christi.

Din partea Chinei, vor susține prelegeri domnul prof. Ding Chao, directorul Centrului de Cercetare pentru Europa Centrală și de Est, profesor de limba română, fin cunoscător al limbii noastre, domnul Gao Xing, redactor șef al revistei „Literatura lumii” și traducător de limba română și domnul Wang Chuan, profesor univ., pictor și scriitor. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai mass-media, profesori și studenți chinezi și români, românologi, rezidenți români în Beijing, public larg.

Promovarea limbii române în China se face prin organizarea de acțiuni în colaborare cu Universitatea de Limbi Străine din Beijing și cu Universitatea de Studii Străine din Beijing.

„Ziua Limbii Române”  este stabilită prin Legea nr. 53/2013  și se sărbătorește în fiecare an, în data de 31 august. Potrivit acestei legi, autoritățile centrale și locale, inclusiv reprezentațele în străinătate marchează acest moment prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, având caracter evocator sau științific. Pe lângă marcarea unui eveniment cultural important, acțiunea încurajează colaborarea dintre scriitorii români și chinezi consacrați, promovând în același timp limba și literatura română contemporane.