Cinem@Casa, la Festivalul Filmului European 2020

 #FFE.24 ONLINE!, cea de 24-a ediție a Festivalului Filmului European, un adevărat reper cultural al lunii mai pentru publicul din România, organizat de Institutul Cultural Român, Reprezentanța Comisiei Europene și membrii EUNIC România, a fost amânată din cauza crizei sanitare. Pentru a păstra tradiția lunii mai cu sărbătoarea Europei și celebrarea diversității culturale europene, Festivalul va avea o componentă online în perioada 17 – 21 iunie 2020, cu două secțiuni de scurtmetraje (românești și europene).

Festivalul continuă tradiția de a invita regizorii români să preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar anul acesta, prin directorul artistic desemnat, Andrei Tănăsescu, a invitat o serie de regizori români să realizeze scurtmetraje în contextul autoizolării impuse de criza sanitară. 18 regizori au răspuns pozitiv acestui apel, iar filmele realizate de aceștia vor alcătui secțiunea Cinem@Casa/HomeMadeMovies/CinemAcasa. Intenția apelului a fost de a oferi in această perioadă precară, o oportunitate cinematografiei românești de a continua procesul său creativ și legătura strânsă cu publicul român. Ca punct de plecare pentru această inițiativă sunt filmele făcute în izolare de regizorii Jafar Panahi și Victor Kossakovsky, în care limitările în loc să împiedice, dimpotrivă, au stimulat creativitatea.

În paralel cu această secțiune, publicul va putea urmări și o selecție de scurtmetraje din diverse țări europene, oferite cu generozitate de partenerii Festivalului, ambasadele si institututele culturale străine din București.

Festivalul Filmului European este cel mai longeviv și de succes program cultural al Comisiei Europene în România: a fost inițiat de Delegația CE, în perioada de pre-aderare a României, în 1996, ca o modalitate creativă de sărbătorire a Zilei Europei, angrenând toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, institutele și centrele culturale ale acestora. Evenimentul a luat o mare amploare, a tranzitat de a lungul timpului și alte orașe din România (Iași, Timișoara, Craiova, Tg Mureș, Brașov, Sibiu, Gura Humorului, Alba Iulia, Galați, Râmnicu Vâlcea, Chișinău), devenind un reper cultural al lunii mai. După aderarea României la UE, Festivalul a fost transferat cu succes către o instituție românească, fiind preluat în 2008 de Institutul Cultural Român. Tot de atunci, a început tradiția de a invita un regizor român să participe la promovarea cinematogafiei europene.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite pe pagina de facebook a Festivalului Filmului European: 

https://www.facebook.com/ffeRomania/