Cinema-TEK la ICR Berlin cu regizorul Stere Gulea

Cinema-TEK la ICR Berlin cu regizorul Stere Gulea

ICR Berlin a iniţiat seria de 10 proiecţii de film la sediu, Cinema-TEK, program care are loc o dată pe lună si care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg dar şi pentru diaspora din Berlin.

Acest program de film românesc are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune sau documentare de dinainte de revoluţie ale unor mari regizori precum Tatos, Pintilie, Săucan, Gulea, Danieliuc sau Piţa, dar şi al unor documentare, care prezintă personalităţi ale vieţii culturale din România. Proiecțiile de film vor fi urmate de dezbateri despre opera şi viaţa personalităţilor în cauză.

După proiecția în deschiderea seriei a celor mai recente două documentare regizate de Radu Gabrea, în prezența regizorului, cu sala arhiplină (peste 100 de spectatori), ICR Berlin va prezenta pe 21 martie, la sediu, de la orele 19.00, filmul ”Moromeții”, în regia lui Stere Gulea, în prezența regizorului.

Pe fondul unor mutaţii sociale - care se vor dovedi ireversibile - filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ţine pe loc această realitate, eşuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate, care nu a mai fost înlocuită.

De formație filmolog, Stere Gulea se remarcă prin preocuparea pentru o construcție dramaturgică solid articulată și pentru dimensiunea culturală a operei cinematografice. Dintre filmele la care a semnat regia menționăm: „Sunt o babă comunistă“ (2012), „Weekend cu mama“ (2009), „Hacker“ (2004), „Stare de fapt“ (1996), „Vulpe - vânător“ (1993), „Iarba verde de acasă“ (1978). Stere Gulea a fost director al Televiziunii Române și președinte al Centrului Național al Cinematografiei.

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu regizorul Stere Gulea, autorul filmului.

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

Seria de filme Cinema-TEK are loc cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.