CHIȘINĂU. Ziua Europei 2021 celebrată în Republica Moldova

CHISINaU Ziua Europei 2021 celebrata in Republica Moldova

În premieră anul acesta, Ziua Europei este sărbătorită pe canalele de televiziune, pe posturile de radio și, nu în ultimul rând, online, între 9 și 31 mai 2021, organizatorul principal al manifestărilor dedicate acesteia fiind Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Moldova.

Unele dintre cele mai populare şi apreciate evenimente sunt Săptămâna Muzicii Europene, Orășelul Virtual European, desfășurat între 9 și 21 mai, sau Festivalul de Film și Cultură Europeană, ce are loc între 22 și 31 mai. În cadrul acestor evenimente festive, Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău susțin difuzarea mai multor filme, precum:

Berliner (2020), regia Marian Crișan, scenariul Gabriel Andronache și Marian Crișan, producători Rova Film, Mandragora, 93 min., premiera internațională: 2 octombrie 2020, în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului Internațional de Film Moscova, ediția 42. Sinopsis: Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie. Politicianul își va continua campania electorală în micul orășel, punând la cale un plan cameleonic.

Cărturan (2019), regia: Liviu Săndulescu, scenariu: Liviu Săndulescu, Bogdan Toma, 90 min. Sinopsis: Un bărbat de 60 de ani e anunțat că mai are puțin de trăit și trebuie să-și pună lucrurile în ordine. Principala grijă este nepotul de 14 ani, pe care îl crește. Actori Principali: Teodor Corban, Dana Dogaru, Adrian Titieni.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău asigură, între 9 și 16 mai, prezentarea unei suite de concerte, în cadrul Săptămânii Muzicii Europene:

1.Concert susținut de Orchestra Română de Tineret

În program:

· Mozart, simfonia 40 Jupiter în sol minor KV550 partea a IV-a, dirijor Cristian Măcelaru

· Beethoven, simfonia 2 în Re major (fragment) (părțile a III-a si a IV-a), dirijor Cristian Mandeal

· G. Rossini, Uvertura de la opera Italianca în Alger, dirijor David Crescenzi

· Constantin Dimitrescu, Dans țărănesc pentru violoncel și orchestră, dirijor Cristian Mandeal, solist Stefan Cazacu (violoncel)

· Ciocârlia, aranjament Eduard Boboia, dirijor Cristian Mandeal, solistă Simina Croitoru (vioară)

· Grigoraș Dinicu, Hora stacatto, aranjament Eduard Boboia, dirijor Cristian Mandeal, solistă Simina Croitoru (vioară)

· Sabin Pautza, Dansuri românești, dirijor Cristian Mandeal

2.Concert „Gaudeamus Quartet” | Filarmonica Brasov

În program: Beethoven, Cvartetele op. 130 și 133

Filmele și concertele propuse de Ambasada României în Republica Moldova și de ICR Chișinău vor fi difuzate pe platforma on-line privesc.eu, la TVR Moldova, iar filmul „Berliner” (2020) va fi difuzat și pe postul de televiziune Moldova1.

Prezenţa României în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei în Republica Moldova este asigurată, în mod tradițional, de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova.