CHIŞINĂU. Suită de evenimente „Eminescu - și lumea valorilor”, la 132 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova, și cu Centrul Academic Internațional Eminescu, din Chișinău, o suită de evenimente pentru comemorarea celor 132 de ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional Mihai Eminescu. Manifestarea cuprinde recitaluri din versurile lui Mihai Eminescu, lansări de carte, analize științifice ale operei eminesciene. Partea muzicală va cuprinde piese inspirate din creația eminesciană. În cadrul manifestării culturale, actorul Nicolae Jelescu va recita poemul dramatic Andrei Mureşanu și poeziile Doina, Peste vârfuri, Odă (în metru antic), Trecut-au anii…, Afară-i toamnă …de Mihai Eminescu, actrița Margareta Nazarchevici va recita Singurătate, O, rămâi, Mai am un singur dor, Departe sunt de tine, Dorința, Și dacă iar cantautorul Viorel Burlacuva interpreta melodiile: Basarabia (versuri Ion Buzdugan), Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Sara pe deal, (versuri Mihai Eminescu), Crez român (versuri Efim Chicu), Jurământ la Putna, Dor de Eminescu (versuri Adrian Păunescu). Evenimentul urmează să fie moderat de către acad. Mihai Cimpoi și acad. Valeriu Matei.

PROGRAM

Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău

Ora 12.00

1.Alocuțiuni de deschidere și mesaje de salut :

Acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român Mihai Eminescu

Acad. Mihai Cimpoi, președintele Centrului Academic Internațional Mihai Eminescu

2. Lansări de carte:

- antologia: Eminescu, dorul de absolut. 100 de poeme dedicate efigiei eminesciene, Botoșani, 2021.

- Mihai Cimpoi. Eminescu - lumea valorilor și noi, postmodernii, Chișinău 2021

3. Gala fondatorilor Centrului Academic Internațional Eminescu din Chișinău

4. Spectacol muzical-artistic cu participarea actorilor și interpreților Nicolae Jelescu, Margareta Nazachevici, Viorel Burlacu și a elevilor de la licele din sectorul Botanica al municipiului Chișnău.

Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislația privitoare la pandemia COVID 19, din Republica Moldova.