CHIȘINĂU. Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” la a XIII-a ediție

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Național din Iași, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie B.P. Hașdeu, Teatrul Republican pentru Copii „Licurici”, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează, în perioada 22-25 septembrie 2021, la Iaşi și Chişinău, a XIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”.

ICR Chișinău susține acest eveniment prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru” şi a Premiului pentru promovarea artistică a operei, precum și participarea la Festival a unui grup de scriitori români.

În zilele de 22-23 septembrie a.c., Festivalul se va desfășura la Iași, iar la Chișinău, Festivalul începe pe 24 septembrie, ora 11.00, prin depunerea de flori, alocuțiuni ale organizatorilor și scriitorilor participanți, la bustul poetului Grigore Vieru, de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Programul va continua, la ora 12.00, cu o manifestare literar-artistică, „Întoarcerea la izvoare” – la Biblioteca Națională „Ion Creangă”, filiala Licurici.

De la ora 15.00, la Academia de Științe a Moldovei, va avea loc Conferința științifică „Posteritatea critică a lui Grigore Vieru”. Vor susține prelegeri acad. Mihai Cimpoi, dr. Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie B.P. Hașdeu, Filomena Corbu, Lina Codreanu, dr. Theodor Codreanu, dr. Paul Gorban, dr. Daniel Corbu, acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Prima zi se va încheia cu ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, începând de la ora 18.30, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Totodată, va avea loc şi un spectacol de muzică și poezie.

Sâmbătă, 25 septembrie, ora 10.30, la Biblioteca publică raională din Hîncești ÎPS Antonie Plămădeală, va avea loc manifestarea literar-artistică „Un verde ne vede”. Ziua va continua, de la ora 12.00, cu o vizită a participanților la Hanul lui Manuc Bei.