CERNĂUȚI. Ateliere online de perfecționare pentru jurnaliștii de limbă română

În perioada 4-14 mai 2020, Institutul Cultural Român, prin intermediul Compartimentului Comunități Istorice, va organiza o serie de ateliere online de perfecționare pentru 20 de jurnaliști de limbă română de la Cernăuți. Atelierele se vor desfășura în cadrul celei de a doua ediții ale „Școlii jurnalistului român”, care a fost inițiată acum 3 ani, de către Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina.

Ateliere de media vor include două componente separate: cursuri de dicție, susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu și prelegeri pe tema managementului editorial și tehnicilor de combatere a știrilor false de jurnalistul TVR Marian Voicu.

Carmen Ivanov, unul dintre cei mai cunoscuți traineri de dicție din România, a antrenat peste 20.000 de persoane în ultimii 13 ani pe zona de dicție, voice over și public speaking. Carmen Ivanov este trainer acreditat ANC (CNFPA) și a vorbit peste 15.000 de ore în faţa microfonului de radio şi cel puţin 50% din vremea asta a dedicat-o știrilor. Carmen Ivanov este autorul singurului manual de dicție din România, Șase sași în șase sași, și a manualelor de dicție pentru copii, Străfurnica.

Marian Voicu lucrează de peste 20 de ani în televiziune şi radio, ca moderator şi producător. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni până la românii de peste Bug şi cei din Federaţia Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda şi Siberia. Între 2008 şi 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011.

„Cred că în presă sunt importante pasiunea şi onestitatea. Cred că vedetele nu pot fi jurnalişti, iar jurnaliştii nu sunt vedete. Cred că presa este cu adevărat a patra putere în stat, dar că trebuie să-şi exercite puterea cu discernământ. Cred că dacă trăim mai bine sau mai rău, dacă vorbim o limbă română mai curată sau mai săracă, dacă ne pasă de noi şi de ceilalţi, toate acestea ţin în mare măsură şi de felul în care lucrează presa”, susține Marian Voicu, autor a numeroase documentare, reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani, fost manager de proiect la Radio Chișinău, stație aparținând de Societatea Română de Radiodifuziune, post lansat în 2011.

Atelierele de presă se vor desfășura în regim online, prin Zoom, iar doritorii (studenți, jurnaliști, profesori, blogeri) se pot înscrie la cursuri la următoarele date de contact: maringherman2014@gmail.com, bucpress@hotmail.com, vitalie_cernauti@yahoo.com, +380680865524.

Numărul de locuri disponibile: 20

Programul atelierelor de media

Luni, 4 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu

Marți, 5 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu

Miercuri, 6 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu

Joi, 7 mai

15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor atelierelor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.

Luni, 11 mai

15:30 – 17:50

Prelegere de Marin Gherman: „Provocări pentru publicațiile de limba română în Ucraina”

Prelegere susținută de Marian Voicu: „Managementul conținutului editorial”

Marți, 12 mai

15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Trasarea direcțiilor editoriale”

Miercuri, 13 mai

15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Combaterea știrilor false”

Joi, 14 mai

15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor prelegerilor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.