CentenArt. De la Sibiu, la Hamburg: ediție itinerantă a Festivalului Internațional Clara Haskil în Germania

CentenArt De la Sibiu, la Hamburg editie itineranta a Festivalului International Clara Haskil in Germania

Timp de trei zile, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2016, în două spații culturale de prestigiu din Hamburg, Laeiszhalle klein și Mendelssohn-Saal, Hochschule für Musik und Theater, iubitorii de muzică clasică vor avea ocazia să ia parte la trei seri memorabile construite în jurul numelui Clara Haskil și a muzicii lui Enescu.  Astfel, pe 29 septembrie 2016, începând cu ora 20.00, la prestigioasa Laeiszhalle klein Hamburg, considerată „templul muzicii clasice" din oraș, va avea loc spectacolul-lectură și muzică care își propune să „povestească" scenic prietenia dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Pe lista artiștilor care vor susține programul artistic se numără actrița Anna Schieber, alăturii de pianiștii Mauro Lo Conte, Alina Azario și Hubert Rutkowski. 

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 30 septembrie 2016, iubitorii de muzică din Hamburg vor avea șansa de a-l asculta pe violoncelistul de origine română Valentin Răduțiu - laureat al Concursului Intenațional George Enescu, ediția 2011 și cel care va deschide ediția din acest an a competiției - alături de pianistul de origine suedeză Per Rundberg, într-un program care include piese scrise de Boccherini, Mendelssohn, Enescu și Bartok. Concertul are loc la Mendelssohn-Saal, Hochschule für Musik und Theater, începând cu ora 19.30. 

Pianista Raluca Știrbăț, o pianistă de mare anvergură a repertoriului enescian, cea care a inițiat Campania pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni, este numele înscris pe afiș pentru cea din urmă zi a Festivalului, 1 octombrie 2016: Liszt și Enescu, de la ora 19.30, la Mendelssohn-Saal - Hochschule für Musik und Theater.

Festivalul Internațional Clara Haskil - ediția Hamburg este finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CentenArt, coordonat de Direcția Relații Internaționale și are ca parteneri Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și Deutsch-Rumänische Gesellschaft. Intrarea la toate concertele plănuite pentru cele trei seri ale Festivalului este liberă.

Inițiatoarea proiectui este pianista Alina Azario, cea care în urmă cu de doi ani a inițiat, la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică Clasică ce poartă numele remarcabilei pianiste de origine română Clara Haskil: „Este o onoare, un privilegiu, dar și o mare responsabilitate să lansez proiectul meu de suflet, Festivalul Clara Haskil, în orașul în care locuiesc. Le mulțumesc tuturor celor care fac ca acest eveniment să fie posibil!

Klaus Rainer Kirchhoff, consulul onorific al României la Hamburg: „Este minunat că Alina Azario aduce Festivalul Clara Haskil la Hamburg! Sunt sigur că ținuta artistică va fi la înălțime!"