CentenArt. Colecția Golescu: Honest Goods la Londra

CentenArt Colectia Golescu Honest Goods la Londra

Pe 17 septembrie, ora 18.00, Fundația Pro Patrimonio lansează invitația la vernisajul expoziției de design și meșteșug, Colecția Golescu: Honest Goods, găzduită de Centrul Cultural Român din Londra. Meșteri din zona Câmpulung Muscel și tineri designeri înzestrați au experimentat și creat obiecte de inspirație locală, adaptate nevoilor contemporane. Expoziția rămâne deschisă în perioada 17-25 septembrie ca parte a London Design Festival 2016: Design is in the Detail.


Instalația este materializarea unei căutări legate de cercetarea, înțelegerea și valorificarea patrimoniului local. Procesul a presupus o documentare atentă și o conlucrare între echipa de designeri și meșteri pentru a crea o colecție de obiecte de uz zilnic: ustensile de gătit, corpuri de iluminat
și țesături. De altfel, funcționalitatea acestor obiecte este inspirată din Vila Golescu (o casă-monument istoric din zona Muscel, deținut de fundația Pro Patrimonio și „emblemă” a acesteia): la vilă se locuiește în grădină, în casă, în curte și pe balcon, deci într-o permanentă apropiere de natură, dar și de mediul elegant și ocrotitor al casei.


În cadrul expoziției, pe 21 septembrie de la ora 18.30, este organizată o masă rotundă unde vor fi invitați designerii colecției și un membru al fundației Pro Patrimonio pentru a dezbate tema procesului proiectării și execuției manuale versus elemente industrializate. Discuția este deschisă tuturor celor interesați de subiectul conservării patrimoniului, dar și proiectanților (designeri și arhitecți) care sunt interesați de manualitatea procesului de producție, prin conlucrarea cu meșteșugari.
Fundația Pro Patrimonio a fost înființată în anul 2000, derulând, de atunci, o serie de proiecte care au ca obiectiv principal conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Proiectul : Colecția Golescu: Honest Goods este   finanțat de Institutul Cultural Român prin programul CentenArt, coordonat de Direcția Relații Internaționale.