Centenar Emil Cioran

Emil Cioran a fost supranumit "scepticul de serviciu al unei lumi în declin", "nihilistul veacului" sau "conştiinţa nefericirii noastre". El însuşi declara că i s-a părut legitim să se ocupe o viaţă întreagă de problema morţii, considerând-o "problema fundamentală" a omenirii. 


Institutul Cultural Român de la Stockholm sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea filosofului printr-un program care cuprinde proiecţia în premieră suedeză a filmului Apocalipsa după Cioran de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu şi o dezbatere despre receptarea operei lui Cioran în Suedia.
Documentarul Apocalipsa după Cioran are la bază cel mai lung interviu acordat vreodată de Cioran, după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei. Filmările s-au realizat la Paris, între 18 şi 20 iunie 1990. Dialogul dintre Emil Cioran şi Gabriel Liiceanu a fost ulterior publicat în volum, fiind tradus şi în suedeză (Dualis 1997, trad. Dan Shafran & Åke Nylinder). Filmul va fi proiectat la sediul ICR Stockholm pe 5 aprilie, la ora 17.30 şi pe 7 aprilie, la ora 18.30.

Programul din 5 aprilie va mai cuprinde lecturi din opera lui Cioran în interpretarea actorului Christian Fex şi o discuţie între Ann Heberlein, romancier, teolog şi filosof, şi Aris Fioretos, scriitor şi traducător.

Dintre scrierile lui Cioran, s-au tradus în suedeză De l'inconvénient d'être né (1986), Syllogismes de l'amertume (1989), Histoire et utopie (1992) şi Pe culmile disperării (1998).