CelebRO – o aplicaţie inedită lansată de Romanian IT în parteneriat cu ICR Paris

Romanian IT, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris, a lansat joi, 17 mai 2018, la Ambasada României în Republica Franceză,  aplicaţia de mobil CelebRo – „o istorie de buzunar prin Parisul românilor”. Aplicaţia, dezvoltată de Romanian IT, pune la dispoziția utilizatorilor informaţii şi trasee ale prezenţelor româneşti emblematice din capitala franceză. Aplicaţia este disponibilă pe platforma Android, iar în curând va fi publicată și versiunea iOS, pentru utilizatorii Apple. Cu mai mult de 100 de locuri repertorizate, aplicaţia este destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc, prea puţin cunoscut, din capitala Franţei, cât şi prezentării personalităţilor române care au marcat viaţa culturală pariziană şi au îmbogăţit cele două culturi – română şi franceză.

Evenimentul de lansare s-a desfăşurat în prezenţa Ambasadorului României în Franţa, E.S. Luca Niculescu, a corpului diplomatic, a echipei ICR Paris, a comisarului francez pentru Sezonul Franţa-România, Jean-Jacques Garnier, precum şi a personalităţilor din diaspora, precum Basarab Nicolescu, Gabriel-Badea Păun, Mirella Patureau.

Publicului prezent i-au fost prezentate câteva locuri pariziene propuse de aplicaţie de către invitaţii special ai serii: Doina Lemny, muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou şi responsabila Atelierului Brâncuşi a vorbit despre prezenţa la Paris şi creaţia marelui sculptor; Michel Carassou, preşedintele Asociaţiei Benjamin Fondane, a prezentat destinul tragic al poetului şi filozofului român şi francez B. Fundoianu; Anca Munteanu a dezvăluit locurile pariziene marcate de prezenţa prinţesei Martha Bibescu, o figură cheie a literaturii şi diplomaţiei interbelice. Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu şi Francis Berthelot d’Azay, nepot al generalului Henri Matias Berthelot, au evocat prezenţa şi felul în care sunt marcaţi de iluştrii lor predecesori.

Jean-Yves Conrad, autorul cărţii Roumanie, capitale... Paris şi colaborator al proiectului nu a putut fi prezent, dar a transmis de la distanţă susţinerea sa. Aplicaţia CelebRo este iniţiată de Maria Smaranda. La realizarea ei au lucrat cu pasiune şi în total benevolat, mai mult de un an, o echipă formată de șapte persoane din Paris, Cluj și București, membrii Romanian IT. La evenimentul de lansare a aplicatiei a fost prezenta întreaga echipă care a lucrat la acest proiect, majoritatea sosind din România; a fost de asemenea, pentru prima dată când membrii echipei s-au întâlnit, faţă în faţă, ei lucrând de peste un an la distanţă pentru realizarea aplicaţiei.

Aplicaţia s-a bucurat de susţinerea Ambasadei României la Paris.

În ultimul timp, ICR Paris s-a implicat printr-un parteneriat pentru lansarea CelebRo în spaţiul francez, cât şi pentru promovarea în continuare a aplicaţiei şi extinderea ei în alte oraşe, acolo unde românii au marcat istoria şi cultura locurilor unde au trăit.

Site-ul proiectului: www.celebroapp.com

Contact presă: Valentin Maior | valentin.maior@romanianit.com, Vlad Dumea | vladdumea@institut-roumain.org