Celebrarea Zilei Limbii și Teatrului Idiș printr-o ediție specială „Yiddishkeit”

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, continuă seria de evenimente dedicate culturii idiș intitulată „Yiddishkeit”, printr-un nou eveniment, dedicat scriitorilor români de expresie idiș care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural și literar precum Abraham Goldfaden, Itsik Manger și Eliezer Steinberg. De asemenea, vor fi prezentați și alți autori români menționați în antologia Collection Yiddish Literature de Shmuel Rozhanski.

Manifestarea marchează celebrarea Zilei Limbii și Teatrului Idiș și va avea loc în data de 30 mai, de la ora 18:00,  în limbile ebraică și idiș, la sediul ICR Tel Aviv.

Programul evenimentului va cuprinde:
Introducere: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv
Daniel Galay, poet și director al Leyvik House din Tel Aviv – prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi și influenți scriitori români de limbă idiș;
Mini-concert de muzică klezmer interpretată live de membri ai formației „Mazel Tov” din Cluj-Napoca: Sulamita Socea – voce, Vasile Socea – vioară, acompaniați de Noga Ishurun la pianină;
Emil Kalin, scriitor de origine română – prezentarea privind influența operelor scriitorilor de limbă idiș asupra noii generații de autori de limbă idiș.

Trupa „Mazel Tov” a luat fiinţă în 2002, la iniţiativa profesorului de vioară Vasile Socea, dirijorul formaţiei, pentru a arăta lumii întregi frumuseţea muzicii klezmer. Repertoriul trupei cuprinde melodii în limbile idiş, ladino sau ebraică, cântate cu ocazia sărbătorilor evreieşti sau la festivalurile interetnice din țară sau străinătate.

Cu ocazia manifestării, în a doua parte a serii, va avea loc și vernisajul expoziției Călătoriile mele de Peter Gluzberg, găzduită la sediul ICR Tel Aviv în perioada 29 mai - 7 iulie 2023.