Cel mai bun documentar al Europei Centrale și de Est, în premieră la New York

Filmul documentar Profu’,  în regia lui Alexandru Brendea, este prezentat la Centrul Ceh din New York, în cadrul celei de-a treia ediții a showcase-ului „Jihlava International Documentary Festival”, joi, 20 februarie 2020.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri formulate de regizorul Alexandru Brendea, în „Bohemian National Hall” a Centrului Ceh din New York.

Lungmetrajul este adus în atenția publicului american în cadrul celei de-a treia ediții a showcase-ului organizat de Centrul Ceh din New York, în urma Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, desfășurat la Bohemian National Hall între 20 și 27 februarie. Așadar, în ultimii trei ani, cinefilii americani au putut viziona filmele câștigătoare ale ultimelor ediții ale festivalului ceh.

În anul 2019, filmul documentar Profu’ (r. Alexandru Brendea) a câștigat, la Jihlava, „Premiul pentru cel mai bun documentar din Europa Centrală și de Est”.

Anul acesta va fi proiectat la New York, alături de Fonja (r.: Lina Zacher, Madagascar, Germania, 2019), filmul câștigător al „Premiului pentru cel mai bun documentar pe plan mondial” și de pelicula câștigătoare a „Premiului de popularitate”, Two Roads (r. Radovan Síbrt, Cehia, 2019).

Profu’ este un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița, care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. Documentarul dezvăluie tarele sistemului de învățământ și, mai ales, ce înseamnă munca făcută cu pasiune.

Alexandru Brendea (n. 1987) are o experiență bogată în calitate de director de imagine, semnând, în această calitate, producții precum documentarul lui Dieter Auner’s, Off the Beaten Track (2010) și Anul dragonului (2013) pentru HBO Europa. Profu’ reprezintă debutul regizoral al lui Alexandru Brendea. Cinematografia românească și-a creat un prestigiu în spațiul nord-american și continuă să ofere mostre de originalitate și autenticitate.