Cea de-a XVII-a ediție a Cursului de măiestrie SoNoRo Interferențe, organizat la Montepulciano cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român sprijină organizarea a celei de-a XVII-a ediții a Cursului de măiestrie SoNoRo Interferențe, organizat de către Asociația SoNoRo, care se va desfășura în perioada 2-9 aprilie 2023, în incinta Academiei Europene Palazzo Ricci din Montepulciano, Italia. Programul oferă sprijin în dezvoltarea profesională a unora dintre cele mai promițătoare talente din România, fiind adresat tinerilor muzicieni români cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. Prin acest proiect, organizatorii își propun totodată să contribuie la crearea unei elite muzicale pentru a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene.

Din 2007 și până în prezent, de acest program au beneficiat peste 500 de bursieri. La ediția din acest an, alți 10 tineri muzicieni din România, selectaţi în urma procedurilor de preselecție și audiţiilor online, vor beneficia de bursa SoNoRo, după cum urmează:

Pian

Denis Flueraș (Colegiul Naţional „George Enescu”)

Eva Garet (Colegiul Naţional „George Enescu”)

Vioară

Inga Godea (Facultatea de Muzică și Teatru, UVT)

Ștefania Turcu (Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București)

David Brassai (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”din Cluj-Napoca)

Violă

Andreea Mihalache (Universitatea Națională de Muzică din București)

Ionuț Bârjovanu (Colegiul Național de Muzică „George Enescu”)

Violoncel

Paul Cristian Suciu (Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti”)

Gabriel Coman (Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Graz)

Canto

Imola Mate (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca)

Milița Pantin (Universitatea Națională de Muzică din București)

Andrei Florinel Marinache (Universitatea Națională de Muzică București)

Maeștrii care îi vor îndruma pe bursieri sunt: Diana Ketler (profesor de pian la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Haute École de Musique din Geneva, Elveția); Mihaela Martin (profesor de vioară la Academia de Muzică din Köln și la Academia Barenboim-Said din Berlin, Germania); Răzvan Popovici (profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers din septembrie 2023; membru al Ansamblul Raro, Germania); Frans Helmerson (profesor de violoncel la Academia Kronberg și Kronberg im Taunus din Germania); Pauls Putnins (cântăreț internațional de operă, Marea Britanie/Letonia).

Pe durata cursului de măiestrie, tinerii muzicieni se vor pregăti intens, iar la finalul sesiunii de lucru vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului alături de profesorii lor.

Programul cursului de măiestrie include studiul următoarelor lucrări:

1. Ludwig van Beethoven - 3 Songs from Scottish Songs Op.108 for Baritone, Violin, Cello and Piano:

No.2 Sunset

No.13 Come fill, fill, my good fellow

No.20 Faitfu’ Johnie

2. Felix Mendelssohn - Duets for two sopranos Op. 63

1. Ich wollt, meine Liebe ergösse

3. Gruß

3. Gabriel Fauré - Duets for two sopranos Op 10

No.1 Puisque‘ici-bas toute âme

4. Erich Wolfgang Korngold - Marietta’s Lied from the opera Die Tote Stadt

5. Franz Schubert - String Quintet in C Major, D956

6. Ludwig van Beethoven - Piano Quartet in E Flat Major, op. 16

7. Antonin Dvorak - Piano Quintet in A Major, Op. 81

8. Rebecca Clarke - Dumka

9. Richard Wagner - Die Frist ist um, from the opera Der Fliegender Holländer

Programul concertului din 7 aprilie 2023 include lucrările:

1. Ludwig van Beethoven - 3 Songs from Scottish Songs Op.108 for Baritone, Violin, Cello and Piano:

2. Rebecca Clarke - Dumka

3. Erich Wolfgang Korngold - Marietta’s Lied from the opera Die Tote Stadt

4. Selection of Arias and Duets from Mozart’s Operas

5. Antonin Dvorak - Piano Quintet in A Major, Op. 81

În cadrul concertului din 8 aprilie va fi prezentat următorul program:

1. Ludwig van Beethoven - Piano Quartet in E Flat Major, op. 16

2. Felix Mendelssohn - Duets for two sopranos Op. 63

3. Gabriel Fauré - Duets for two sopranos Op 10

4. Richard Wagner - Die Frist ist um, from the opera Der Fliegender Holländer

5. Franz Schubert - String Quintet in C Major, D956

Și la ediția din 2023 Institututul Cultural Român s-a alăturat Asociației SoNoRo în calitate de partener principal în proiect.

„Este onorantă pentru noi continuarea colaborării cu Institutul Cultural Român și le adresăm mulțumiri domnului președinte Jicman și echipei sale pentru încrederea pe care o acordă proiectului SoNoRo Interferențe. Suntem mândri că cel de-al doilea proiect SoNoRo, creat imediat după Festival, în urmă cu 17 ani, a pregătit bursieri care au obținut rezultate remarcabile şi care au studiat la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre ei au participat la concursuri importante din întreaga lume și s-au clasat pe locuri de seamă, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță, care a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului «P.I.Ceaikovski» din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu – premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional «George Enescu» (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban, câștigător al marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional «George Enescu» (2021) și a Mariei Marica – Premiul I la secțiunea de vioară a Concursului Internațional «George Enescu» (2022). Este emoționat să întâlnim în fiecare an bursieri noi și tineri muzicieni care au participat deja la programele noastre și doresc să își consolideze cunoștințele și să își rafineze tehnica de interpretare. Și mai emoționante sunt concertele de la finalul fiecărui workshop, atunci când bursierii concertează alături de maeștri lor. Credem că obiectivul acestui proiect – acela de a crea pe termen lung o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene - a fost atins.” - președintele Asociației SoNoRo, muzicianul Răzvan Popovici.

Născută în Letonia, Diana Ketler a început studiul pianului la cinci ani, încurajată de părinții ei. Tatăl ei, un cunoscut bariton, și mama ei, dirijor de cor și profesoară de canto, sunt cei care i-au inspirat dragostea timpurie față de operă. Diana și-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Națională Letonă la doar 11 ani. Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât și în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate țări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii. A cântat pe scene importante, precum Musikverein, Konzerthaus, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall, ș.a. Participă în mod regulat la festivaluri precum Lucerna, Gstaad, Boswil, Kuhmo Finlanda, Rheingau, Wiener Musikwochen etc. Diana este membru fondator al Ansamblului Raro, iar alături de Răzvan Popovici este fondatorul platformei culturale SoNoRo, dar și al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria.

Mihaela Martin este unul dintre cei mai de seamă virtuozi ai generației sale. A început să studieze vioara la cinci ani și a câștigat numeroase concursuri internaționale, începând cu Premiul al II-lea la Concursul Ceaikovski din Moscova, la 19 ani, urmând să obțină cele mai înalte distincții la Montreal, Sion şi Bruxelles. De asemenea, a câștigat Premiul I la prima ediție a Concursului Internațional de Vioară din Indianapolis. Printre orchestrele alături de care a concertat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit sau Neeme Järvi. Cunoscută pentru calitățile sale intelectuale şi muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume.

Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Kamerata Kronstadt ș.a. A colaborat cu Juliane Banse, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima ș.a. Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Mintz Festival Tucumán, Festival Academy Budapest, Kobe Music Festival etc. Printre sălile în care a susținut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro, iar din luna septembrie 2023 va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Violoncelistul suedez Frans Helmerson și-a început cariera la vârsta de opt ani. Pregătirea sa a debutat cu Guido Vecchi în Gothenburg, apoi a continuat să studieze cu Giuseppe Selmi la Roma și William Pleeth la Londra. Sergiu Celibidache și mentorul său, Mstislav Rostropovich, au avut un rol covârșitor în dezvoltarea sa artistică. În anul 1971 a câștigat Concursul Cassado din Florența – primul dintre premiile care au urmat. A avut turnee în țări din Europa, dar și Japonia, Rusia, Australia, Noua Zeelandă, SUA și țări din America de Sud. Pasiunea sa pentru muzica de cameră l-a dus pe scenele celor mai importante festivaluri europene – Festivalul Verbier, Festivalul Pablo Casals din Prades și Festivalul Ravinia. Timp de mai mulți ani, a fost Directorul Artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Umea-Korsholm.

Născut în Letonia, Pauls Putnins a fost membru al corului de băieți al Catedralei Domului din Riga. După ce a studiat dirijatul la Riga și Ierusalim, a studiat canto la Trinity College of Music din Londra. Printre aparițiile în opere se numără „La Bohème” pentru ENO (DVD de la Warner Classics) și Opéra de Nancy, „Lucia di Lammermoor” pentru Opera Colorado, Denver și Orchestra Națională Rusă din Moscova, „Carmen” pentru Opera din Noua Zeelandă, „Don Giovanni” pentru Opera Națională din Letonia ș.a. Printre aparițiile sale în spectacole de operă din Marea Britanie se numără „Le Nozze di Figaro”, „Fidelio”, „Peter Grimes”, „Idomeneo”, „Pelléas et Mélisande”, „Otello”, „Die Zauberflöte” și „Flight” pentru Glyndebourne Festival Opera, „Madama Butterfly” și „Aida” pentru Raymond Gubbay la Royal Albert Hall, „Flavio” pentru Early Opera Company, „Ariadne” (prolog) și „La Traviata” pentru Birmingham Opera Company.