Cea de-a şasea ediţie a festivalului RO-MANIA la Villeneuve-Loubet, cu susținerea ICR Paris

Primăria orașului francez Villeneuve-Loubet și Consulatul Onorific al României la Nisa organizează cea de-a 6-a ediție a Festivalului RO-MANIA la Villeneuve-Loubet, în perioada 1-2 aprilie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris (institutul de la Paris a susținut acest festival încă de la prima ediție din 2017).

În cadrul programului, care cuprinde conferinţe, filme şi ateliere de gastronomie, vor fi proiectate următoarele filme: Miracol, r.: Bogdan Apetri, Mihai-Viteazul, r.: Mihaela Miha, Eroii de la Podul Jiului, r.: Silviu Tripăduş, Metronom, r.: Alexandru Belc, R.M.N., r.: Cristian Mungiu, Domnişoara Christina, r.: Alexandru Maftei, Scara, r.: Vlad Păunescu. Maia Morgenstern va prezenta filmul Mihai-Viteazul, în premiera absolută în Franţa, alături de regizoarea Mihaela Mihai.

Selecția filmelor și moderarea dezbaterilor după proiecţii sunt asigurate de cineastul Horea Lapteș.

Festivalul va fi deschis, ca de obicei, de Stefan De Fay, Consul General Onorific al României la Nisa iar invitații de onoare ai acestei ediții sunt Sorin Cîmpeanu, Vicepreședinte al Senatului României și Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pentru Cultură, Culte și Minorități Naționale. 

Invitați speciali : Lucian Rus, secretar de stat, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului al României, care va prezenta conferința România: descoperire turistică și litorală, sâmbătă 1 aprilie de la ora 15:30; Traian Hristea, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, care va prezenta conferința Strategia diplomatică a României în lume, sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 18.30.