Câştigătorii primei sesiuni a programului de rezidenţă Attic Arts 2009

Institutul Cultural Român aduce la Londra noi rezidenţi în cadrul programului Attic Arts: Carmen Dănăiaţă, Carmen Dobre, Vlad Nanca, Andreea Şaguna, David Şandor şi Alina Şerban.
Câştigătorii primei sesiuni au fost evaluaţi şi selectaţi dintr-un număr de 28 de candidaturi, de către o comisie alcătuită din: Mik Flood - analist independent de politici culturale, Gabriela Massaci - directorul ICR Londra, Simona Nastac – coordonator de proiect ICR Londra.

Rezidenţii care vor locui în curând în mansarda boemă din 1 Belgrave Square, la câţiva paşi de Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery sunt:

Carmen Dănăiaţă - a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", specializarea Regie de film şi televiziune. Din 2006 este doctorand la aceeaşi universitate, cu o teză despre cinematografia italiană, coordonată de Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Damian. Pe durata rezidenţei va lucra la proiectul de film Conturi herotice, propus în colaborare cu Andreea Şaguna.
Carmen Dobre - artist vizual, studentă în ultimul an la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, specializarea Foto Video. În 2001 a absolvit Facultatea de limbi străine şi literatură la Universitatea Bucureşti, cu o teză despre Virginia Woolf. A participat la expoziţii de grup în Bucureşti cu lucrări de fotografie şi video. În timpul rezidenţei va lucra la proiectul de fotografie stereoscopică The World as My Background.
Vlad Nanca - artist vizual, stabilit în Bucureşti. Are numeroase expoziţii personale şi participări de grup, în ţară şi în străinătate, printre care: Dream of Bucharest, Stuttgart, 2007 (solo); Boulevard Renault 12, Bucureşti, 2007 (solo); Overcoming Dictatorships, Birmingham, 2008 (grup); Social Cooking, Berlin, 2007 (grup). În timpul rezidenţei va lucra la proiectul Paul Neagu hyphen Slade hyphen Contemporary Sculpture în colaborare cu Paul Neagu Estate.
Andreea Şaguna - a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", specializarea Regie de film şi televiziune. Din 2007 este doctorand la aceeaşi universitate, cu o teză despre raportul muzică – scenariu - videoclip, coordonată de Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Damian. Pe durata rezidenţei va lucra la proiectul de film Conturi herotice, propus în colaborare cu Carmen Dănăiaţă.
David Şandor - artist vizual, a absolvit Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti în 2002. A lucrat ca Art Director pentru DHS Design şi Genius Advertising. Pe durata rezidenţei va lucra la proiectul de desen şi animaţie Loop.
Alina Şerban - curator şi critic de artă, în prezent doctorand la Courtauld Institute of Art din Londra cu o teză de istoria artei numită De la Realism socialist la Conceptualism. Are numeroase contribuţii la conferinţe, cataloage şi publicaţii de specialitate româneşti şi internaţionale, precum şi o densă activitate curatorială. Pe durata rezidenţei va lucra la un proiect de cercetare despre afişele româneşti comuniste aflate în colecţia Victoria & Albert Museum.


Attic Arts este un program de rezidenţă la ICR Londra, care oferă profesioniştilor români din diferite discipline umaniste pana la 2 luni de rezidenţă în garsoniera mansardată a Institutului (attic - care dă şi numele programului). Se acordă anual opt rezidenţe, în două sesiuni, cu termenele limită de înscriere a dosarelor 31 ianuarie şi 15 iunie 2009.

Programul a debutat in 2006 şi a avut în rezidenţă pe violonistul Tudor Andrei, scenarista Andreea Vălean, managerul cultural Dragoş Olea, grupul de design interior Liste Noire (Ioana Nemeş si Maria Farcaş), artiştii vizuali Matei Bejenaru, Ramona Poenaru, Aneli Munteanu, Aura Bălănescu şi Peter Szabo.

ICR Londra primeste noi candidaturi pentru seria a doua a rezidenţei Attic Arts pana la 15 iunie 2009. Mai multe detalii despre program: www.icr-london.co.uk/ro/atticarts09.php