Câștigătorii Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS 2017

Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, a avut loc Gala celei de-a douăsprezecea ediții a decernării Premiului Literar al Europei Centrale, ANGELUS 2017.Scriitoarea Andrea Tompa, originară din România, este laureata Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia”, cu volumul Casa călăului, în traducerea Annei Butrym, publicat de editura poloneză Książkowe Klimaty.

ANGELUS este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. În acest an, Marele Premiul i-a revenit scriitorului rus Oleg Pavlov, pentru volumul Povestiri din ultimile zile. O trilogie (Editura Noir sur Blanc). Printre cei șapte finaliști din 2017 s-a aflat scriitorul român Filip Florian, cu volumul Zilele regelui, publicat de editura Amaltea, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

Premiul „Natalia Gorbanevskaia” a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, președintă a juriul Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului său. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest anCasa călăului a întrunit cel mai mare număr de voturi.

Casa călăului este un roman autobiografic, despre experiența unei evreice de origine maghiară, care trece prin procesul maturizării în Transilvania, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

Andrea Tompa (n. 1971, Cluj-Napoca), trăiește din 1990 la Budapesta. Este doctor în literatura rusă, editor al revistei budapestane „Színház”(„Teatru”), critic teatral, cadru didactic al Universității de Teatru și Televiziune a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, redactor a numeroase publicații legate de istoria teatrului, prozatoare și traducătoare literară. Primul ei roman, A hóhér háza (Casa călăului), a apărut în 2010 la editura Kalligram din Ungaria. Al doilea roman, Fejtől s lábtól (De la cap şi de la piciore), a apărut în 2013, la aceeași editură. Andrea Tompa este prima deţinătoare a Premiului Békés Pál (2013) și a Premiului Sándor Márai (2015).