Câştigătorii premiilor Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii. ICR a oferit Premiul „Cornel Todea”

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii – FITC „100, 1.000, 1.000.000 de povești” a ajuns din nou la final, după o săptămână care a stat sub semnul provocărilor pline de farmec, al viselor năstrușnice și al poftei de joc fără cronometru.

Organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul Ion Creangă în perioada 06-13 octombrie, festivalul a prilejuit întâlnirea celor mai tineri spectatori cu nu mai puțin de 30 de reprezentații, susținute de teatre și companii de artele spectacolului din Austria, Belgia, Elveția, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Spania și România.

În spiritul tradiției lansate încă de la prima ediție FITC, în anul 2005, festivalul a răsplătit cele mai valoroase spectacole și performanțe actoricești prezentate în cele două secțiuni competiționale: spectacole pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, respectiv peste 6 ani.

Premiile au fost acordate în cadrul festivității de închidere a festivalului, care a avut loc sâmbătă, 13 octombrie, la sediul creart– Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, câștigătorii fiind desemnați de juriul alcătuit din Jo Belloli (specialist în domeniul teatrului pentru copii sub 6 ani, Marea Britanie), Omar Meza (coregraf și director artistic, Spania) și Florian Silaghi (actor, România).

Premiul Juriului (și Trofeu FITC, oferit de Teatrul Ion Creangă), acordat ex aequo:

  • Apa vie, susținut de Teatrul Mic, București, pentru valoarea remarcabilă a producției, care propune o interpretare îndrăzneață a unui basm clasic;
  • Tuntu, susținut de Compania de Dans Auraco, Finlanda, care, prin cercetare aprofundată, contribuie la conștientizare senzorială, în rândul unui public incluziv;
  • Umbra mea, susținut de Compania O Quell Dommage, Belgia, pentru viziunea dinamică, afectuoasă și jucăușă asupra singurătății.

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (în valoare de 700 de euro, oferit de Teatrul Ion Creangă) acordat ex aequo:

  • Andreas Simma pentru rolul din spectacolul Totdeauna., susținut de Teatrul Toihaus, Austria, pentru interpretarea lui poetică și rafinată care surprinde esența curiozității copilărești;
  • Marian Olteanu pentru rolul Printzul Mic din spectacolul Apa vie, susținut de Teatrul Mic, București, pentru combinarea unei largi game de abilități performative într-o interpretarea energică și inspirată.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină (în valoare de 700 de euro, oferit de Teatrul Ion Creangă), acordat ex aequo:

  • Nerea Martinez pentru rolul din spectacolul Ploaia,susținut de Compania Markeliñe din Spania, pentru sensibilitate, profunzime emoțională și expresivitate în interpretare;
  • Aïda Dao pentru rolul din spectacolul Taama, susținut de Theatre de la Guimbarde, Belgia, pentru seninătatea spiritului său, exprimat prin bucuria exuberantă de a cânta.

Premiul „Educația Timpurie”(în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român și Trofeu FITC, oferit de Teatrul Ion Creangă), pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor de vârstă mică și foarte mică:

  • Culorile apei, susținut de Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi, Italia, pentru remarcabila căldură a conexiunii emoționale și fizice între interpreți și public.

Premiul „Cornel Todea” (în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Românși Trofeu FITC, oferit de Teatrul Ion Creangă) pentru cel mai bun spectacol:

  • Ploaia, susținut de Compania Markeliñe, Spania, un spectacol delicat și puternic, care vorbește despre pierdere și durere într-un mod emoționant.
  • Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” sunt disponibile pe www.fitc.ro și Facebook.com/Teatrul Ion Creanga.