Cărți românești pentru „șerpii Boa”

Joi, 10 aprilie 2014, s-a deschis în inima Londrei, chiar în vecinătatea celebrei Piccadilly Circus, secțiunea românească a Librăriei Europene, primul punct de vânzare a cărții românești din Marea Britanie, o inițiativă realizată de ICR Londra în parteneriat cu un important distribuitor de carte străină din spațiul anglo-saxon, European Schoolbooks Ltd.

Evenimentul, punct culminant al programului românesc de evenimente organizate cu ocazia ediției de anul acesta a Târgului de Carte de la Londra, l-a avut ca invitat special pe profesorul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România. Deschiderea s-a desfășurat în prezența ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, Frank Preiss, proprietarul Librăriei Europene și a unei mari companii de distribuție de carte străină, și Dorian Branea, directorul ICR Londra, care au susținut, la rândul lor, scurte intervenții. Au mai fost prezenți scriitorul Varujan Vosganian și Mihai Mitrică, directorul executiv al Federației Editorilor Români.

Într-o intervenție pe cât de savuroasă pe atât de plină de miez, renumitul critic și istoric literar, care nu și-a ascuns scepticismul față de formele electronice de stocare și distribuție a operei literare, a comparat lectura pe suport clasic, de hârtie, și lectura pe internet cu modul în care se hrănesc două animale. Câinii, a arătat Nicolae Manolescu, hăpăie, înghit mâncarea repede, o aruncă pe gâtlej pe nemestecate; dimpotrivă, șerpii Boa o ingurgitează lent, tacticos și o digeră pe îndelete, în tihnă. Cu cititul e la fel, a conchis marele critic, pledând, desigur, pentru degustarea nezorită, calmă a cărților de hârtie, ce pot fi și atinse, pipăite, mirosite.

Prin intermediul acestei secțiuni românești, dar și al unui serviciu de vânzare la distanță, prin internet la www.romanianbookshop.co.uk, cititorii britanici și români vor putea avea acces la sute de cărți românești, de la volume ale marilor clasici și ale autorilor interbelici importanți, la cele mai căutate titluri de literatură contemporană.

Actualizând o direcție strategică a Institutului Cultural Român, care își propune să pună la dispoziția cititorilor din străinătate, prin fonduri de bibliotecă dar și puncte de vânzare în librării, carte românească în original, secțiunea deschisă ieri seară în cadrul Librăriei Europene este primul proiect de acest tip realizat în rețeaua ICR și chiar în sistemul public românesc. Rezultatul unui parteneriat inedit între o instituție publică românească, Institutul Cultural Român, și un mare distribuitor internațional de carte, European Schoolbooks Ltd, „colțul românesc” de la Librăria Europeană a fost inițiat și creat de către echipa ICR Londra, după aproape un an de negocieri.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk Foto © Răzvan Dănăilă