Carnavalul pădurii la Ateneul Român – concert extraordinar Clara Cernat, Thierry Huillet şi invitaţii lor

Sâmbătă, 18 decembrie, ora 19:00, Clara Cernat (vioară) şi Thierry Huillet (pian, compoziţie), alături de invitaţii lor, propun un program de sărbătoare, în cel de-al treilea concert al Stagiunii camerale ICR la Ateneu.
Aljaz Begus (Slovenia) – clarinet Mirabela Dina (Germania) – pian Lucile Duran (Franţa) – vioară Petru Iuga (Germania) – contrabas Aida Carmen Soanea (Germania) – violă Philippe Spiesser (Franţa) – percuţie Sandrine Tilly (Franţa) – flaut Damien Ventula (Franţa) – violoncel

Program

Tudor CIORTEA
, Suită pentru vioară şi pian pe teme populare din Bihor George ENACOVICI, Patru jocuri olteneşti pentru vioară şi pian Ciprian PORUMBESCU – Th. HUILLET, Balada / aranjament pentru 10 instrumente Thierry HUILLET, „Carnavalul pădurii" / suită de dansuri pentru 10 instrumente
Bilete: 18 lei (categ I), 16 lei (categ II), 10 lei (elevi, studenţi, pensionari).
Informaţii: Casa de bilete a Ateneului Român, tel. 021 315 68 75


Reprezentantă aleasă a strălucitei şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat cântă, de fapt, pe mai multe corzi, fiind şi o pasionată violistă. Debutează cu succes la vârsta de 16 ani, după care este invitată să cânte alături de toate orchestrele simfonice din România. Înregistrările ei pentru Radio intră în fonoteca de aur încă de la vârstă foarte tânără, aducându-i recunoaşterea unanimă atât din partea presei cât şi a publicului.
Absolvă secţia de vioară a Academiei de Muzică din Bucureşti cu cele mai înalte calificative, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu, făcând totodată studii de muzică de cameră, estetică şi folclor. În 1994, este selecţionată să facă parte din grupul celor 8 mari talente ale Europei care va urma cursuri de specializare cu Tibor Varga şi Igor Ozim.
Talentul său este recunoscut la numeroase concursuri internaţionale: Premiul I la Concursul "J.S. Bach" (Paris), Premiul I la "Citta di Andria" (Italia). Muzica de cameră este iubirea sa cea mai mare. Alături de pianistul Thierry Huillet, traversează lumea, a făcut înregistrări de referinţă a mai multor sonate de G. Enescu, E: Bloch sau J. Turina. CD-urile ei sunt salutate cu aprecieri unanime din partea presei de specialitate scrise şi audio: (Télérama, Recommandé par Classica, Coup de Coeur Piano-Le Magazine, Le Choix de France Musiques, Diapason, Le Monde de la Musique, etc.). Multe dintre concertele sale fac obiectul unor înregistrări ce sunt retransmise de către BBC, France Musiques, Deutsche Welle etc.Dubla sa specializare – la vioară şi violă – pe care o slujeşte cu devoţiune, îi permite abordarea unui repertoriu vast şi de o mare bogăţie expresivă. Concerte numeroase o poartă nu doar pe scenele din Franţa, ci şi din Spania, Marea Britanie, Malaezia, Germania, SUA, China, Brazilia.Clara Cernat este, de asemenea, profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse, precum şi la au Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse. www.claracernatthierryhuillet.com

Născut la Toulouse, pianistul şi compozitorul Thierry Huillet îşi cultivă cu consecvenţă ataşamentul faţă de oraşul natal. Profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse, precum şi la Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse, el are o carieră muzicală de excepţie cu care s-a impus pe plan internaţional. A fost desemnat în 2000 de către Consiliul Europei ca interpret a versiunii oficiale a Imnului Europei, a obţinut un premiu întâi la pian, unul la muzică de cameră, precum şi la alte discipline la Conservatoire National Supérior de Paris (clasa lui Pierre Sancan şi Germaine Mounier). Titular al Marelui Premiu I în prestigiosul Concurs Internaţional de la Cleveland „Robert Casadesus", la vârsta de 22 ani, el este, de asemenea, laureat al altor importante concursuri internaţionale de pian (Busoni în Italia, International Music Competition of Japan la Tokio) şi continuă să se afirme pe scenele lumii. Activitatea sa de compozitor evoluează într-un mod impresionant. El primeşte numeroase comenzi din partea unor instituţii diverse. Lucrările sale sunt cântate în întreaga lume, în Franţa, Grecia, Marea Britanie, Spania, Brazilia, Germania, Slovenia, Argentina, Italia sau Elveţia.
În 2008 i se acordă Premiul Fundaţiei André Chevillon-Yvonne Bonnaud. Sub egida prestigioasei Fondation de France, înmânează premiile acordate de juriul Concursului Internaţional de Pian de la Orléans.
CD-urile sale cu interpretări ale operei altor compozitori, dar şi propriile compoziţii se bucură de o primire deosebit de favorabilă atît din partea unui public larg cît şi a criticilor.


Aljaz Begus – clarinet
Tânăr muzician din Slovenia, studiază în prezent la Escuela Superior de Música „Reina Sofía" din Madrid, la Catedra de Clarinet, cu profesorul Michel Arrignon.De asemenea, face parte din Orchestra de tineret a Uniunii Europene „Gustav Mahler". A câştigat Premiul I la Concursul Republicii Slovenia (TEMSI) în 1995, 1998, 2001 şi 2004; Premiul Città di Carlino e el Marco Fiorindo Turino în 2002, iar în 2004 Premiul III la acelaşi concurs, de această dată la categoria „senior".
Este membru al orchestrelor de tineret din Elveţia, Italia, Polonia, Republica Cehă şi Bielorusia şi a colaborat cu numeroase orchestre printre care RTV Slovenia, Academia Sancti Petri şi Orchestra Filamonică de Stat a Sloveniei, alături de care a apărut ca solist.

Mirabela Dina – pian
În prezent este pianist concertist şi profesor la Conservatorul din Köln. A debutat în cariera concertistică la vârsta de 10 ani, cu orchestra din Craiova, dar renumele internaţional venise chiar mai devreme, la vârsta de 8 ani, c'ând a câştigat Premiul I la „Concorso Internazionale per Giovani Pianisti" de la Stresa, Italia.
Senzaţionalul Premiu I la „Concursul Internaţional de pian Marta Argerich" de la Buenos Aires, în 1999, a aşezat-o definitiv în atenţia lumii muzicale internaţionale. Concertele din Argentina au fost urmate de concerte cu Orchestre Symphonique de Montréal, sub bagheta lui Charles Dutoit, cu Bamberger Symphoniker, concerte pentru West German Radio (WDR) în cadrul seriei "Maeştri ai pianului" şi numeroase apariţii în festivaluri. www.anamirabeladina.com

Lucile Duran – vioară
Predă cursuri de vioară la „Ecole Intercommunale du Sud-Est Toulousain" şi la Conservatorul din Toulouse; este membră în Orchestre National du Capitole Toulouse şi Orchestre de Pau Pays de Béarn. În plus, face parte din cvartetul "Kairos" şi a înfiinţat o formaţie originală, „Rue de Seine".
Petru Iuga – contrabas
A început să cânte la vioară la vârsta de zece ani, ca autodidact. La paisprezece ani îşi descoperă pasiunea pentru contrabas, studiind la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi mai târziu la Academia de Muzică "G. Enescu". Întâlnirea cu Lordul Yehudi Menuhin i-a oferit oportunitatea de a studia în Elveţia la Internantional Menuhin Music Academy. După un an continuă studiile superioare la Academia din Berna în Elveţia.Între 2000-2002, cu ajutorul unei burse de studii oferite de "Fondation Mayer", studiază la Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse din Paris.
Este laureat al mai multor concursuri internaţionale, printre care Concursurile Internaţionale de Contrabas de la Markneukirchen (1999) şi de la Capbreton, Franţa (2001). Ca solist a concertat cu Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră din Berna, Filarmonica din Odesa, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica Târgu Mureş, Camerata Lysy şi a participat la festivalurile din Halle (Germania), Vezere şi Capbreton (Franţa) şi este invitat să susţină cursuri de vară în Germania, Franţa, Italia şi Japonia. Din 2007 este profesor la Academia de Muzică din Graz.

Aida Carmen Soanea – violă
Premiile obţinute la importante concursuri internaţionale (Premiul II la Concursul de Violă Bashmet, Moscova, 2000, Premiul I la Concursul de Violă Bucchi, Roma, 2005, Premiul Eduart Sörening al Fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben de la Hamburg) o recomandă pe Aida Carmen Soanea drept unul din cele mai mari talente ale generaţiei sale. Ca solist, a fost invitată în festivaluri internaţionale precum Internationale Osterfestspiele Luzern, Rheingau Musikfestival, Musikfestspiele Sanssouci, Musikfestival Mecklenburg Vorpommern, Encuentro de Musica y Academia de Santander şi a apărut pe scenă alături de numeroase orchestre, printre care Gustav Mahler Jugendorchester, English Youth Orchestra, Berliner Symphoniker, Mecklenburger Kammersolisten.
Iubitoare a muzicii de cameră, a cântat alături de Igor Kamenz, Dana Ciocarlie, Andreas Frölich sau Natalia Gutman şi pe scena multor festivaluri internaţionale de profil. www.aidacarmensoanea.com

Philippe Spiesser – percuţie
Şi-a început studiile muzicale cu pianul şi trompeta, descoperindu-şi pasiunea pentru percuţie abia la vârsta de 17 ani. La încheierea studiilor universitare, câştigă premiul pentru măiestrie în percuţie şi muzică de cameră la Conservatorul Naţional din Strasbourg, obţinând totodată atestatul deprofesor. De atunci îmbină strălucit cariera muzicală cu cea pedagogică. În prezent este professor la Conservatorul Superior din Geneva, Conservatorul Naţional Perpignan şi Conservatorul Superior din Insulele Baleare şi predă cursuri de măiestrie în numeroase centre universitare din Europa şi Asia.
Este invitat la numeroase festivaluri, precum „Musica" în Strasbourg, „Ars Musica" în Bruxelles, la „Palais de Tokyo", Asbury-Park în New York; colaborează cu muzicieni şi compozitori importanţi în realizarea de proiecte muzicale şi interdisciplinare. www.philippespiesser.com

Sandrine Tilly – flaut
Deţine postul de flaut solo la Orchestre National du Capitol din Toulouse şi la Philharmonie de Lorraine; formează un duo cu pianista Anne Le Bozec. La 17 ani obţine Premiul I la flaut şi la muzică de cameră la Conservatorul din Paris, unde studiază cu P.Y. Artaud, C.Lardé şi D.Walter; Duo-ul S. Tilly – A. Le Bozec este laureat al mai multor concursuri de muzică de cameră, printre care: Concours de sonates Vierzon, bursa FNAPEC, Forum international de musique de chambre Rouen, Premiul II la Concursul International „F.Schubert" de la Graz, 2003.
A apărut pe scena multor festivaluri, dintre care amintim „Heures Musicales du Haut Anjou", Festivalul de la Villers sur Mer, la „Hugo Wolf" Akademie Stuttgart, sau Japon. www.sandrinetilly.com


Damien Ventula – violoncel
A fost nominalizat în 2005 la "Victoires de la Musique" ca fiind "Révélation soliste intrumental". În 2003 a fost ales ca "Révélation Classique de l'Adami", iar apoi a primit mai multe premii, inclusiv Premiul Marcel Bleustein-Blanchet, Piatigorsky şi Singer-Polignac.
Ca solist a avut apariţii alaturi de: Orchestre de Chambre National de Toulouse, Mannheim Kammerorchester, Berliner Symphoniker; iar printre festivalurile internationale importante la care a participat se numără: Saint Bertrand de Comminges, Pablo Casals de Prades, La Chaise-Dieu, Bad-Homburg, Holland Music Sessions.
Este membru în „Cuarteto Arriaga" şi susţine recitaluri cu formaţii de duo sau mai mari, alături de muzicieni de talie internaţională, cum ar fi: Sam Haywood, Frans Helmerson, Hartmut Rohde, le Quatuor Talich, Vladimir Mendelssohn, Christian Ivaldi. În luna decembrie 2009 a lansat primul său CD „Arc en ciello". www.violoncelliste.com