Carmen Francesca Banciu - lectură publică la ICR Berlin

Scriitoarea Carmen Francesca Banciu va participa marţi, 22 septembrie 2009, începând cu ora 19.30, la lectura publică organizată de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin în colaborare cu editura berlineză Rotbuch, cu ocazia apariţiei, la această editură, a celei de a doua ediţii a romanului Vaterflucht (prima editie a apărut în 1998 la editura Volk und Welt). După lectură va urma un dialog cu autoarea şi cu publicul, moderat de criticul literar Jörg Plath.
Un roman care „dezvoltă o forţă care reuşeşte să provoace şi să zguduie cititorul" - titreaza cotidianul berlinez Tagesspiegel despre ultima apariţie editorială a scriitoarei de origine română. Romanul prezintă cvasi-autobiografic o poveste răscolitoare a conflictului dintre generaţii (relaţia tată-fiică), din perioada dictaturii comuniste în România. 

Carmen Francesca Banciu s-a născut în 1955 la Lipova (Arad) şi a studiat initial pictura bisericească apoi comerţul exterior. Ca urmare a câştigării, în 1985, a „Premiului internaţional pentru povestiri scurte" de la Arnsberg, Germania, i s-a interzis să mai publice în România. Din 1991, când a obţinut o bursă DAAD în Germania, trăieşte la Berlin. Conduce seminarii de „creative writing" în diverse tari europene şi în Statele Unite ale Americii. Carmen Francesca Banciu este considerată una dintre cele mai bune scriitoare străine din spaţiul german. Până în prezent a scris şi a publicat în limba germană 3 volume de povestiri şi 3 romane (unele în două ediţii). De-a lungul timpului, a câştigat diverse premii şi a beneficiat de numeroase burse de creaţie.
Jörg Plath este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalişti culturali germani, colaborând, în calitate de critic literar, cu publicaţii de prestigiu ca Neue Zürcher Zeitung, Frankfurter Rundschau, precum şi cu posturile de radio Deutschlandradio Kultur şi Deutschlandfunk.

Contact:
Tel.: + 49 (030) 890 61 987
E-mail: office@rki-berlin.de