„Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni” ajunge în Spania cu sprijinul ICR Madrid

În perioada 20-26 octombrie, „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeniˮ se va deplasa, în Spania, cu o echipă de profesori și studenți, susținând pentru comunitatea românească și pentru publicul spaniol din Madrid, Coslada, Castellón de la Plana și Alicante o suită de spectacole de teatru de păpuși-marionete, proiecții de scurtmetraje, ateliere demonstrative de educație cinematografică și realitate virtuală VR. Turneul este organizat cu sprijinul ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas, Catedrala Ortodoxă Română „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” Madrid, Asociația Culturală Obatalá din Coslada, Consulatul României la Castellón de la Plana și Universitatea din Alicante.

Inițiativa face parte din proiectul „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni”, organizat de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, sub patronajul Administrației Prezidențiale și sprijinit de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației din România.

Lansarea oficială a proiectului în Spania va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, la ora 18.00, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, în prezența autorităților locale și a reprezentanților instituționali implicați în organizarea turneului.

Caravana UNATC e oferta noastră, prin tânăra generație de artiști de teatru și film, către românii din Spania, cei care asteaptă un semn din țară, din România. E felul în care Universitatea Natională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București înțelege să sprijine limba și cultura română printr-o acțiune fără precedent. Ateliere de teatru pentru copii si adolescenți, vizionări de filme, discuții cu artiști, workshopuri cu psihologi și experți în educatie, utilizarea realității virtuale și a noilor tehnologii, sunt mijloace folosite pentru a ține vie legătura cu România, cu locurile și oamenii din patria de unde foarte mulți compatrioți au plecat pentru a avea o viață mai bună in altă parte. Încercăm să legăm prin venirea noastră în Spania cele două comunități de români, cea de acasă, din România, cu cea din Spania, celălalt acasă pentru mulți dintre ei, pentru a-i ajuta să știe unii de alții, să vorbească românește, să se bucure de realizările culturii române, să fie mândri de țara lor de origine.

În numele colegilor mei profesori, studenți, doctoranzi, cercetători, le spun celor care vor veni să ne vadă că abia așteptăm să îi cunoaștem. Venim cu inima deschisă să petrecem clipe minunate împreună, pe românește.”,declară Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București

Programul turneului:

Spectacol Păpuși-Marionete: HAPPY PUPPETS, friends forever („TÍTERES FELICES, amig@s para siempre”), regia: lector univ. dr. Anca Bodolan Oprișan

distribuție: Florentina Bălan, Iulia Gîrbaciu, Luca Drăghici, Radu Stăncescu

Păpușile spectacolului, Vasilache și Mărioara, vor deschide spectacolul cu două momente comice pline de umor. Cele două personaje aparțin folclorului nostru fiind primele păpuși tradiționale care au încântat publicul românesc. Spectacolul va continua cu momente de dans și cântec precum Hora, Fetele de la Căpâlna și Călușarii. În încheierea spectacolului, Ciuleandra va răsuna cu ajutorul păpușilor talentate.

21 octombrie 2023

ora 12:00, Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas, calle San Justo 5, Madrid

- Atelier Jocuri Teatrale, atelier realitatea virtuală VR

- Spectacol Păpuși-Marionete și un scurt moment de interacțiune cu marionetele.

- Proiecții de scurtmetraje

- Atelier Jocuri Teatrale

22 octombrie 2023

ora 12:30, Catedrala Ortodoxă Română „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Madrid, calle Tubas, 5, 28054 Madrid

- Atelier Jocuri Teatrale, Atelier VR

- Spectacol Păpuși- Marionete

- Proiecții de scurtmetraje + Atelier educație cinematografică

- Atelier Jocuri Educaționale- Schimb cultural.

23 octombrie 2023

Ora 18:00, Centrul Cultural Margarita Nelken, Avd. Príncipes de España 18, Metro La Rambla, Coslada

- Spectacol Păpuși-Marionete și un scurt moment de interacțiune cu marionetele

- Atelier Jocuri Educaționale și schimb cultural

24 octombrie 2023

ora 18:00, Castellón de la Plana

- Spectacol Păpuși-Marionete

- Atelier VR

25 octombrie 2023

Ora 11:00, la Universitatea din Alicante, spectacolul„Cântec pentru Noéma” de Daniel Danis (spectacol în limba română cu subtitrare în limba spaniolă. Traducere din limba română: Alexandra Salcedo)

„Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni” facilitează întâlnirea comunităților românești din străinătate cu limba și cultura română, prin metode și mijloace puse la dispoziție de arta teatrului și filmului.Toate activitățile din program au ca scop apropierea și familiarizarea copiilor, a tinerilor din Spania, cu educația teatrală, cu artele spectacolului.