Caravana limbii române în Sudul Basarabiei

Caravana limbii romane in Sudul Basarabiei

În perioada 11-17 mai 2015 va avea loc Caravana limbii române în Sudul Basarabiei, proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul.

Programul va începe cu o caravană de teatru pentru copii în 10 sate din sudul Republicii Moldova, în perioada 11-15 mai 2015. Actorii Teatrului „B.P. Hasdeu“ din Cahul vor susține reprezentații cu piesele Cocoşelul neascultător, după I.Lucian, în regia lui Oleg Mereoară, Un suflet pentru o păpuşă, după A. Graur, regia Anatol Răcilă, Amintiri din copilărie după I. Creangă, regia Gheorghe Mândru şi Sfânta Duminică, după V.Ignat, regia Victor Ignat.

Turneul se desfășoară în localitățile Tartaul de Salcie, Taraclia de Salcie, Tătăreşti, Bucuria, Doina, Baurci Moldoveni, Larga Nouă, Badicul Moldovenesc, Vulcăneşti şi Borceag.

Caravana limbii române va continua în perioada 16-17 mai 2015, la Cahul, cu o sesiune de cursuri de perfecţionare pentru 40 de profesori de limba română din Republica Moldova, regiunea Cahul şi din Ucraina, regiunea Odesa. Cursurile vor fi susţinute de dr. Elena Platon, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca. Programul cuprinde prelegeri şi dezbateri referitoare la strategiile de predare a competenţei lingvistice, precum şi ateliere de limba română.

Proiectul are în vedere promovarea identităţii lingvistice şi culturale româneşti în rândul comunităţii de români din Sudul Basarabiei prin susţinerea învăţământului în limba maternă, dar şi prin încurajarea tinerei generaţii de a păstra tradiţiile şi valorile strămoşeşti.

Programul spectacolelor:
Luni 11 mai 2015
ora 10:00 Gimnaziul "Ioan Vodă", s. Bucuria - Cocoşelul neascultător
ora 13:00 Gimnaziul B.P. Hasdeu, s Tătăreşti - Cocoşelul neascultător

Marţi 12 mai 2015
ora 11:00 Gimnaziul s. Doina - Sfânta Duminică
ora 14:00 Gimnaziul "I. Neculce", s. Baurci-Moldoveni - Sfânta Duminică

Miercuri 13 mai 2015
ora 11:00 Gimnaziul "D. Cantemir", s. Tartaul de Salcie - Un suflet pentru o păpuşă
ora 13:30 Căminul Cultural s. Taraclia de Salcie - Amintiri din copilărie

Joi 14 mai 2015
ora 11:00 Gimnaziul "Alexandru cel Bun", s. Larga Nouă - Amintiri din copilărie
ora 14:00 Gimnaziul "Mihai Viteazu", s. Badicul Moldovenesc - Amintiri din copilărie

Vineri 15 mai 2015
ora 10:00 Gimnaziul "I. Creangă", s. Borceag - Un suflet pentru o păpuşă
ora 14:00 Liceul moldo-rus, or. Vulcăneşti - Amintiri din copilărie