Caravana cu povești în Maramureșul istoric, aflată la cea de-a doua ediție

După ce sute de copii români din Maramureșul Istoric (Ucraina) au asistat anul trecut pentru prima oară la spectacole de teatru în limba română, Institutul Cultural Român, prin Direcția pentru Românii din Afara Granițelor, a reluat inițiativa anul acesta și organizează cea de-a doua ediție a Caravanei cu povești în Transcarpatia, destinată tinerilor etnici români de școală gimnazială și liceu.

Evenimentul debutează luni, 15 mai 2017, cu punerea în scenă a piesei de teatru pentru copii „Soacra cu trei nurori” în cadrul școlii gimnaziale din Apșa de Jos, o piesă bazată pe folclorul românesc autentic și realizată în exclusivitate pentru proiectul ICR de către directorul Teatrului Ararat din Baia Mare, scenaristul, regizorul și actorul Claudiu Pintican, alături de care interpretează actorii Ruxandra-Georgeta Cătricicău, Aurora Prodan, Sanda-Mirela Savolszky-Florea și Camelia Strat. Reprezentația se va relua și în școlile din alte trei localități în care Institutul Cultural Român nu a mai fost prezent în trecut, dar în care se înregistrează o importantă comunitate românească: Strâmtura (16 mai), Cărbunești (17 mai) și Topcino (18 mai).

Caravana cu povești își va face simțită prezența vineri, 19 mai 2017, și în orașul Slatina, atunci când un eveniment deosebit va fi prezentat publicului pe scena liceului românesc local: un spectacol inedit, pe versuri de Mihai Eminescu, intitulat „Pe mine mie ... redă-mă”, realizat de același Claudiu Pintican, în care este prezentă și actrița Anamaria-Raluca Florian.

Seria de evenimente dedicate comunității românești din Maramureșul istoric se va încheia duminică, 21 mai 2017, cu un concert original în care se va realiza o fusiune între folclorul românesc tradițional și muzica funk, susținut de basarabenii Alex Calancea Band & GUZ la Slatina în sala de festivități a Complexului Diana și dedicat întregii comunități românești din Transcarpatia.

Intrarea este gratuită pentru toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului „Caravana cu povești în Maramureșul istoric”.

Proiectul este inițiat și finanțat de către Direcția Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român și organizat în parteneriat cu Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.