Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ajunge la Chișinău

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ajunge, în perioada 2-3 septembrie 2022, la Chișinău - Republica Moldova. Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași și cu sprijinul Institutului Cultural Român, anunță un nou eveniment al proiectului organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. Este cea de-a 12 deplasare a caravanei al cărei traseu a avut startul la Iași pe data de 12 mai 2022.

La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador), alături de un invitat special - Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez), vor aminti de România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie elevilor, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

Pe lângă proiecții de film și discuții educative cu invitații din proiect, publicul din Chișinău va fi martorul vernisajului expoziției de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene).

„Am știut și ne-am dorit, încă de când am gândit proiectul, că trebuie să ajungem la Chișinău. E traseul pe care ne duce istoria. Pentru că este despre România Întregită (1919-1927). Astfel, nu întâmplător Caravana Centenarul Încoronării poposește și în Republica Moldova. Este un moment important mai ales că Familia Regală a avut o legătură aparte cu Republica Moldova. Ne dorim să contribuim la conștientizarea evenimentului dedicat Regalității. Putem face asta doar prin asemenea proiecte educaționale, organizate cu sprijinul unor parteneri care înțeleg importanța și ne susțin. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, indiferent de granițe” - Andrei Giurgia, manager de proiect.

Evenimentele vor avea loc după programul următor:

Vineri, 2 septembrie 2022, ora 13.00 | Liceul Da Vinci Chișinău - proiecție film – „Memorialul durerii – Regele Ferdinand I Întregitorul de țară” (realizator Lucia Hossu Longin), în prezența invitaților: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador)

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, ora 12.00 | Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Sala Unirii, Chișinău - Proiecția filmului „Maria – Inima României” (regizor Trevor Poots), în prezența invitaților: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador), Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez)

După fiecare proiecție vor avea loc sesiuni de Q&A cu invitații prezenți, dar și vernisajul expoziției de 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene).

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Vizita Regală în Basarabia

Traseul familiei regale a urmat itinerariul Ițcani, Suceava, Putna, Rădăuți, Cernăuți, Noua Suliță, Hotin, Bălți, Chișinău, Cetatea Albă, Leipzig, Basarabeasca, Valul lui Traian, Bolgrad, Reni și Ismail. Acest traseu era unul simbolic, iar locurile prin care au trecut și oamenii pe care i-au întâlnit aveau legături istorice. Vizita a început la 16 mai 1920, în Bucovina, din orașul Cernăuți, și avea o importanță incontestabilă: regele, pentru prima dată, vizitează cele două provincii românești, care timp de secole s-au aflat sub ocupație străină.

În Basarabia, trenul regal, poposește în orașul Bălți în dimineața zilei de 19 mai, miercuri, ora 9.30. Suita regală, alcătuită din M.S. Regele Ferdinand I, M.S. Regina Maria, A.S. Principesa Elisabeta, a fost însoțită de generalul A. Averescu (1859-1938). Familia regală a fost întâlnită la gară cu onoruri de primarul orașului Bălți - D. Hâncu și președintele Zemstvei din Bălți, V. Boutmy. Înalții oaspeți au participat la o slujba religioasă și au vizitat bisericile celorlalte confesiuni: armeană, poloneză, sinagoga, apoi spitalul de boli infecțioase din oraș.

La Chișinău suveranul sosește în ziua de 20 mai, joi, zi când se sărbătorea Înălțarea Domnului, moment descris în amănunte de către Regina Maria. Aceasta purta o rochie albă și o pălărie stil kokoșnik, iar decorațiile etalate erau un mod de a celebra bucuria sosirii într-un loc simbolic – capitala Basarabiei. În aceleași notițe, Regina Maria nota primele impresii: „…străzile erau înțesate de o mulțime entuziastă…, fără îndoială, pământul este românesc, iar populația este românească”.

Despre Pedro J. Fuentes Cid | Invitat special

Juristul Pedro J. Fuente este unul dintre cei mai importanți dizidenți cubanezi. Și-a făcut studiile în Științe Sociale și Politice și Drept, la Paris, Havana și Miami, este avocat și locuiește în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara și Fidel Castro și a avut o încercare de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat și condamnat la 16 ani de închisoare. Este considerat unul dintre specialiștii și cunoscătorii cei mai buni ai regimului politic cubanez.

După ce a emigrat în SUA, în 1979, a devenit un prosper avocat la Miami și este cofondator, alături de ex-președintele ceh Vaclav Havel, al Uniunii Internaționale a Deținuților Politici Anticomuniști.

Este unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Miami și unul dintre cei mai activi lideri ai mișcării pentru eliminarea regimului comunist din Cuba. Conferențiază frecvent în SUA și Europa despre nevoia de ajutor a cubanezilor și militează pentru drepturile civile ale acestora.