„Cantemir 300”. Concerte susținute de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, la Lima

Ambasada României în Peru și Institutul Cultural Român organizează, la Lima, două concerte susținute de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, în cadrul proiectului muzical „Cantemir 300 – Trei Secole de Muzică Românească”. Evenimentele marchează 350 de ani de la nașterea domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la moartea sa și vor avea loc pe 25 aprilie 2023, în sala de spectacole a Alianței Franceze din Lima, și pe 27 aprilie 2023, în sala de spectacole a Centrului Cultural Ccori Wasi al Universității Ricardo Palma.

Repertoriul va conține creații camerale care au ca element comun influența bizantină, moștenire a creației lui Dimitrie Cantemir, coordonată centrală a evoluției gândirii muzicale românești. Lucrările incluse în program sunt: Dimitrie Cantemir: Makam Uzzal Ușuleș (Mss. 118) – prelucrare pentru vioară și pian de Vlad-Răzvan Baciu; Anton Pann: Bordeiaș și Până când nu te iubeam – prelucrare pentru vioară și pian de Ioan Dobrinescu; Paul Constantinescu – Sonatina pentru vioară și pian în sol minor; Carmen Petra Basacopol – Sonatina pentru vioară și pian în fa diez minor; Ulpiu Vlad – Sonorități și nu-mă-uita VI pentru vioară și pian; Felicia Donceanu – Andante din Sonata nr. 1 pentru vioară și pian; Adrian Iorgulescu – Duel Dual pentru vioară și pian; Dan Dediu – Sphynx și Mandragora din „Un bestiar mitologic” pentru vioară și pian; Grigoraș Dinicu/Jascha Heifetz – Hora Staccato.

Mai multe detalii

Născut la Galaţi, în anul 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2002, în decursul celor cinci ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu-Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore. A cântat alături de artiști importanți ai scenei muzicale româneşti, precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu. În anul 2000, Ștefan Doniga a reprezentat România la primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, la numeroase transmisiuni directe realizate de Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze înregistrări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin.

Violonista Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp o prezenţă constantă pe scenele de concert din România, alături de filarmonicile din Iași, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea“ din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“, Cork Fleischmann Symphony Orchestra. A susţinut concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut zeci de concerte și recitaluri în cadrul unor evenimente speciale sau turnee naționale, precum „Un secol de muzică românească“, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii“, „Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră“.