Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje a Festivalului de Film de la Sarajevo

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 21-a ediţie, se va desfăşura în perioada 14-22 august 2015. Programul competiţional al festivalului este împărţit în secţiunile: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Sarajevo Film Festival va prezenta următoarele filme româneşti:

• Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, 2014), selectat în competiţia de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Filmul prezintă povestea lui Toto, un băiat de 10 ani care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Filmul deține peste 10 premii internaţionale şi a fost prezentat la Viena în decembrie 2014, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, în cadrul festivalului internaţional de film documentar this human world.

• Aferim! (r. Radu Jude, 2015), lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 16 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Pelicula invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. În cadrul festivalului internaţional de film de scurtmetraj dotdotdot de la Viena a fost dedicat în luna iulie un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2006) şi O umbră de nor (2013). Institutul Cultural Român de la Viena este partener al festivalului dotdotdot (11 iulie – 23 august), susţinând prezenţele româneşti.

• Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 17 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Filmul a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

• Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 17 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 21 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City. Comoara prezintă publicului o perspectivă ironică asupra consumerismului societăţii contemporane. Lungmetrajul a fost premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

• Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 17 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City. Filmul prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine.

• Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2014), difuzat în premieră internațională în cadrul competiției de lungmetraje și proiectat în data de 21 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City. Acasă la tata are la bază piesa de teatru a lui Mimi Brănescu și îl are în prim-plan pe Robert, un scriitor tânăr care trece printr-o criză. Filmul a fost prezentat în premieră pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European coordonat de Institutul Cultural Român.

• Ramona (r. Andrei Creţulescu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City. Ramona este un film violent, stilizat și fără dialoguri. Filmul încheie trilogia impromptu realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele Bad Penny (2013) şi Kowalski (2014).

• O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki, 2015), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City. O faptă bună este o producție construită în jurul unor întrebări precum: Până unde facem binele când am început să-l facem? Până la ce nivel ne asumăm o problemă care nu e a noastră? Regizorul filmului, Andrei Gruzsniczki, a fost prezent la ediţia 2014 a festivalului de film Crossing Europe de la Linz în cadrul căreia a fost proiectată pelicula Quod Erat Demonstrandum în secţiunea „Competiţie Film European“. Institutul Cultural Român de la Viena a fost partenerul ediţiilor 2014 şi 2015 ale festivalului Crossing Europe.

Festivalul internaţional de film pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior în secţiunea dedicată In Focus.

„Natura interactivă a festivalurilor de film nu a fost niciodată mai importantă decât în prezent. Astfel, când se realizează selecția, se iau în considerare în primul rând filmele, dar și nevoile publicului. Programul festivalului din acest an arată supremația și forţa cinematografiei regionale. Filmele selecţionate sunt puternice, inteligente, sofisticate și curajoase, iar poveștile pe care le spun sunt fascinante. Nu există nicio îndoială că publicul le va recunoaște valoarea“. (Elma Tataragić, coordonatoarea programului Festivalului de Film de la Sarajevo)

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina Festivalului de Film de la Sarajevo: www.sff.ba