„Cafeneaua Românească” la Tel Aviv: lansarea volumului „Hagada de Pesah” şi recital Maia Morgenstern

Cafeneaua Romaneasca la Tel Aviv lansarea volumului Hagada de Pesah si recital Maia Morgenstern

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria de evenimente culturale „Cafeneaua Românească”, cu un eveniment dedicat prezentării volumului „Hagada de Pesah. Legi de cult, comentarii și tradiții”, semnat de Menachem Hacohen și Baruch Tercatin, volum apărut la Editura Hasefer în anul 2018, în traducerea Dianei Medan. Evenimentul, în limbile românăși ebraică, va avea loc în data de 4 aprilie 2019, la ora 17:30, la sediul ICR Tel Aviv.

Programul evenimentului:

Prezentarea volumului și discuții

Participanți:

Mare Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Menachem Hacohen

Baruch Tercatin, co-autor al volumului

Rabin Igal Șafran, profesor la Universitatea din Haifași la Universitatea Bar-Ilan

Diana Medan, jurnalist, traducător

Recital „Hagada de Pesah” în interpretarea actriței Maia Morgenstern, Teatrul Evreiesc de Stat, București


„Hagada de Pesah, pe care evreii o citesc la Seder, masa festivă ce marchează începutul sărbătorii de Pesah, este, după Tora (Pentateuhul), după Biblia însăși, una dintre cele mai răspândite cărți din istoria omenirii – a cunoscut peste 3000 de ediții celebreși a fost tradusă în majoritatea limbilor vorbite astăzi. Istorisirea Exodului din Egipt, a ieșirii poporului evreu din sclavie și a câștigării libertății, este îmbogățită cu poeme de slavă lui Dumnezeu, reguli de cult mozaic, citate exemplare din înțelepții poporului evreu, elemente de legendă, cânteceși proverbe sau semnificații misticeși, conform unor exegeți, mistere cabalistice. Astfel, Hagada de Pesah a fost considerată cartea devenirii poporului evreu – un proces dinamic, în continuă efervescență, cași poporul însuși.” („Hagada de Pesah. Legi de cult, comentariiși tradiții”)

Ediția specială a „Hagadei de Pesah” semnată de Menachem Hacohenși Baruch Tercatin, cu traducere în limba română, transliterare, explicații, legi de cult, precumși povestiri și zicători într-o formă grafică excelentă, se alătură unei lungiși distinse liste de hagadoturi, publicate de-a lungul secolelor în numeroase comunități evreiești din toată lumea și din Israel. Volumul de față, având ca autori două personalități remarcabile ale iudaismului contemporan, israelian și românesc, Marele Rabin Menachem Hacohen și ing. Baruch Tercatin, propune „legi de cult, istorisiriși comentarii”și devine, astfel, un util si valoros volum de referință, care poate fi consultat tot anul, pentru a găsi explicațiile feluritelor obiceiuri de Pesah ale evreilor din întreaga lume.

De-a lungul fructuoasei sale activități în cadrul organizațiilor israelienilor originari din România, Baruch Tercatin s-a implicat activ în dezvoltarea patrimoniului cărților sacre evreiești în limba română, lucrări folositoare atât comunităților evreiești din România, câtși publicului românesc, dintre care amintim „Din inteligența Torei și a Hasidismului” (Editura Hasefer, 2000, 2003), „Dicționar de personalități bibliceși reprezentarea lor în artă” (în colaborare cu prof. Viorica Constantinescu, Editura Hasefer, 2002, 2007). Activitatea sa deosebită în slujba îmbogățirii patrimoniului cultural românesc a fost recunoscută prin Premiul Hurmuzachi al Academiei Române pe anul 2010 pentru volumul „Prezențe rabinice în perimetrul românesc (sec. XVI-XXI)”.

Menachem Hacohen (n. 1932) este rabin israelian, publicist, scriitor și politician, fost deputat în Knesset între anii 1975-1988 din partea Partidului Muncii, care a îndeplinit între anii 1997-2011 funcția de Mare Rabin al comunităților evreiești din România. Rabinul Menachem Hacohen este autorul mai multor lucrări de iudaism și comentarii rabinice și a publicat șaisprezece volume de noi comentarii asupra Bibliei.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.