Bursieri „Nicolae Iorga” la Universitatea de Vară din San Marino 2009

Bursieri „Nicolae Iorga" la Universitatea de Vară din San Marino 2009

Doi dintre bursierii "Nicolae Iorga" ai Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Ioana Filipescu şi Ana-Maria Gînsac), vor participa, în perioada 17-19 iulie, la cea de-a XVI-a ediţie a cursurilor de vară organizate de Universitatea din Republica San Marino în parteneriat cu Institutul de Studii Istorico-Politice Sanmarineze şi cu Asociaţia Paneuropa San Marino.
În acest sens, în anul 2007, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a încheiat o „Convenţie de parteneriat" cu Institutul de Studii Istorico-Politice Sanmarineze.
Devenit o tradiţie, cursul se adresează anual unui număr de 150 de studenţi şi tineri cercetători din domeniul ştiinţelor umaniste.
Reunind profesori şi cercetători de marcă, sesiunea de anul acesta va aduce în atenţia participanţilor o tematică de actualitate, privind identitatea naţională şi conceptul de „modernitate" în secolul XXI („Questioni di radici. La Modernità e il suo attraversamento nell'Europa del XXI secolo"). Se are în vedere conceptul de «modernitate», originile sale, precum şi sensurile conceptului în contextul socio-politic, cultural şi spiritual al lumii de azi, începând din anii '90 ai secolului trecut, continuând cu evenimentele din 11 septembrie 2001 şi culminând cu actuala criză – o criză nu numai economică, ci şi spirituală şi de identitate, care afectează deopotrivă instituţiile europene şi ţările mici. În acest sens, vor fi dezbătute teme precum: criza modernităţii, contribuţia lui Mircea Eliade la studiul conceptului de «modernitate» în spaţiul european, precum şi problema rădăcinilor spirituale şi culturale ale Europei.
Cursurile vor fi susţinute de profesori de prestigiu precum: Gianfranco Lami, Mario Bernardi Guardi, Luigi Neri, Alain Terrenoire, Gerard Bokanovsky, Guglielmo Cevolin, Angelo Merisi, Marius Lazurca, Natale Spineto, Horia Corneliu Cicortaş, Francesco Gentile, Agostino Carrino, Nevio Genghini şi Franco Cardini.
Universitatea de Vară este organizată de „Fantàsia-Iniziative Culturali in San Marino", în colaborare cu Associazione Culturale Internazionale IDENTITÀ EUROPEA şi Il Cerchio-Iniziative Editoriali, cu patronajul Secretariatului de Stat pentru Educaţie Publică şi al Biroului de Stat pentru Turism din San Marino.
IDENTITÀ EUROPEA este o asociaţie culturală internaţională ce îşi propune să promoveze cunoaşterea, difuzarea şi aprofundarea rădăcinilor istorice, culturale şi spirituale ale Europei, inţeleasă nu doar ca o realitate geografică, ci mai ales ca identitate profundă.