Bursele și rezidențele finanțate de Institutul Cultural Român în 2016: Buget majorat și un nou regulament

Bursele si rezidentele finantate de Institutul Cultural Roman in 2016  Buget majorat si un nou regulament

Programul de burse și rezidențe al Institutului Cultural Român are, în 2016, un nou regulament și dispune de un buget de 713 925 Lei (158 650 EUR), majorat cu 17% față de anul trecut.

Prin finanțările acordate în cadrul acestui program, România este reprezentată printr-o vastă varietate de domenii în marile centre de cercetare și artistice ale lumii și, de asemenea, cercetători și jurnaliști străini au posibilitatea să se documenteze nemijlocit în România.

Cuantumul bursei Woodrow Wilson, acordate în cadrul unui parteneriat între Institutul Cultural Român şi Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, a crescut la 13 424 USD (de la 10 500 USD). 

Durata rezidenței pentru traducători în formare, derulate printr-un parteneriat între ICR și Centrul Cultural Palatele Mogoșoaia, a fost extinsă la două luni. 

„Trebuie să stârnim prin toate mijloacele creativitatea - fie o creativitate care vine din străinătate să se intereseze de România, fie o creativitate românească pornită către străinătate. Sensul profund al acțiunii noastre este acesta." -  a declarat, în deschiderea conferinței de presă dedicată programului de burse și rezidențe, Radu Boroianu, președintele ICR.

Ana Mohonea, arhitectă, bursieră „Ion Mincu" și David Andrew Kenneth (SUA), beneficiar al unei rezidențe pentru traducători în formare în 2015, au fost prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii. Ana Mohonea a vorbit despre cercetările în domeniul arhitecturii bionice și despre oportunitățile oferite de bursa acordată de ICR: „Am avut norocul să merg în anumite zone protejate din România pentru a analiza habitatele animalelor (...) Am dorit să implementez modalitatea lor de a construi (...), o temă extrem de nouă care îmi oferă foarte multe șanse."

„ICR mi-a furnizat ocazia să încep un proiect mai mare" a spus, la rândul său, descriind experiența rezidenței de anul trecut, David Andrew Kenneth, care lucrează în prezent la traducerea operelor unor scriitoare din România.


Regulamentul General, anexele, formularul de înscriere și modelul raportului intermediar/final sunt disponibile atașat.


formular de inscriere anexă - descriere burse regulament general model raport final bursa