Bursele „Constantin Brâncuşi“ şi „George Enescu“, la Cité Internationale des Arts

15 noiembrie 2010 este data limită de depunere a dosarelor de candidatură pentru bursele „Constantin Brâncuşi" şi „George Enescu", oferite de Institutul Cultural Român la Cité Internationale des Arts din Paris, în 2011. Programul se adresează artiştilor plastici şi muzicienilor români care au studiile universitare de specialitate încheiate, cu performanţe recunoscute în domeniu, în vederea desfăşurării de proiecte artistice în atelierul închiriat de România la Cité Internationale des Arts.
Valoarea unei burse este de 4 545 Euro/persoană iar durata stagiului este de trei luni.
Documente necesare pentru înscriere (dosarul de solicitare a bursei) sunt următoarele: - formularul de înscriere;
- CV;
- copie după diploma de licenţă; în condiţiile în care candidatul este şi absolvent de studii aprofundate, se vor adăuga copii şi după aceste acte;
- un proiect de lucru, din care să reiasă: justificarea experienţei profesionale şi a competenţei în materie; un nivel artistic care să permită aprofundarea dialogului cu artiştii străini; relevanţa Parisului pentru realizarea proiectului: maxim 2 pagini în care să fie indicate locaţii/muzee/săli de concerte propuse spre vizitare, ce se va studia acolo, ce activităţi se vor depune.
- Pentru artişti – 10-20 de fotografii, cataloage (la plasticieni) în care să se menţioneze data şi dimensiunile reale ale lucrărilor;
- Pentru fotografi – 10-20 de fotografii 24/30 (în medie);
- Pentru video – 2 sau 3 DVD-uri sau CD-uri;
- Pentru muzicieni – una sau mai multe înregistrări pe casete audio sau CD
- Pentru compozitori – una sau mai multe partituri (nu se acceptă documentaţie în format electronic);
- un dosar de presă;
- perioada pentru care solicită bursa;
- 3 scrisori de recomandare.

Adresa la care se trimit documentele:
Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011 824 Bucureşti.
Contact: rsb@icr.ro, tel. 031.7100.675

Din impresiile bursierilor:
Suzana Fântânaru, bursieră „Constantin Brâncuşi", 2006 „Fiind in vacanta (sunt profesor, la Facultatea de Arte) am hotarat ca in luna august 2005 sa raman cat mai mult la atelier pentru finalizarea unor proiecte deja incepute in acel an. Am fost sunata de o buna prietena, care m-a informat ca a citit in presa ca ICR lanseaza un concurs cu Bursele Constantin Brancusi si George Enescu. Brusc m-am hotarat sa incerc. Timpul ramas pana la data limita a concursului era scurt. Am facut un efort zi si noapte.
Primaria mi-a acordat "Premiul de Excelenta" cu ocazia "Zilele Timisoarei" pentru onoarea adusa orasului, si mi-a sponzorizat catalogul in limba franceza cu ocazia expozitiei de la ICR Paris."

Anca Benera, bursieră „Constantin Brâncuşi", 2009 „Cité des Arts mi-a oferit avantajul de a locui chiar în vecinătatea muzeelor şi galeriilor importante, pe care le puteam astfel vizita frecvent: Centre Georges Pompidou, Maison Européenne de la Photographie, Jeu de Pomme, La Maison Rouge, Musée du Louvre şi galeriile
Yvon Lambert, Serge Le Borgne, Michel Rein, Emmanuel Perrotin fiind doar câteva exemple."

Claudia Mihalcea – Codreanu, bursieră „George Enescu", 2010
„Cuvintele nu pot exprima tot ceea ce a însemnat pentru mine această experienţă profesională trăită la Paris, dar sper ca în viitor să se vadă roadele acesteia prin rezultatele pe care le voi urmări pe plan solistic şi pedagogic."