„Bulles d'éther”, expoziție de pictură Hamid Nicola Katrib la ICR Paris

Institutul Cultural Român de la Paris și galeria bucureșteană HNK organizează în perioada  9 decembrie 2022 -31 ianuarie 2023, la Galeria Macadam, expoziția de pictură  „Bulles d'éther”, a pictorului și arhitectului Hamid Nicola Katrib.

 Proiectul se constituie într-un melanj savant de picturi care sondează frontiera fluida care există între realitate și suprarealism și obiectele care ne înconjoară și reprezentările pe care le generează în personalitatea noastră. 

Tânărul artist contemporan româno-libanez, care locuiește și crează la București, configurează aspectul unui obiect banal, din sticlă, conferindu-i dreptul de contemplare directă asupra trecătorului.„Creațiile mele sunt pline de simbolism și de obiecte pe care le-am alăturat, ca într-un fel de cabinet de curiozități recunoaște de altfel Hamid Nicola Katrib.

Hamid Nicola Katrib este artist plastic și arhitect de interior. Născut în Bacău, s-a mutat apoi în Beirut (Liban), unde a crescut și studiat arhitectura la Academie Libanaise des Beaux-Arts. În Liban, imediat după terminarea facultății, a început să colaboreze cu studiouri prestigioase de design interior, ai căror clienți erau membrii coroanei regale arabe. La 24 de ani s-a întors în România, iar în scurt timp a urcat în topul Forbes 30 Under 30, ca cel mai de succes antreprenor într-un domeniu artistic. 

A expus în țară și în străinătate iar spațiul galeriei sale a devenit un adevărat hub de creație.

Despre expoziție vorbește  Ștefania Dumbravă, curatoarea expoziției care a avut loc inițial în București 

„Obiectul decorativ de sticlă care devine laitmotivul și dă titlul seriei este unul aparent banal. [...] Transplantat în universul HNK, unde se alătură altor obiecte extrase din lumea reală, el se plimbă peste tot nestingherit de regulile posibililului, ca o mascotă a libertății de a reconfigura realitatea. Ultima expoziție semnată de Hamid Nicola Katrib sondează granița mereu fluidă dintre realitate și supra realism, element ce caracterizează întreaga sa activitate artistică.”

Curatorul expoziției pariziene este Ludwig Otto.