BUDAPESTA. Interviu cu Dumitru-Dorin Prunariu, la 40 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic

Un interviu acordat în exclusivitate Institutului Cultural Român de la Budapesta de către cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, primul și unicul român trimis în spațiul cosmic, va fi prezentat vineri, 14 mai, cu ocazia împlinirii a patru decenii de la zborul spațial al cosmonautului. Proiectul, subtitrat în limba maghiară, este realizat de Virgiliu Pop, cercetător științific în cadrul Agenției Spațiale Române, și va putea fi urmărit pe rețelele de socializare ale Institutului Cultural Român de la Budapesta și Filialei Seghedin.

În dialog cu soția sa, E.S. doamna Ambasador Crina Prunariu, Dumitru-Dorin Prunariu va rememora pe parcursul a 30 minute atât confluențele cu Bértalan Farkas, cosmonaut maghiar și cel care a efectuat cu un an înainte un zbor cosmic, cât și misiunea spațială propriu-zisă împreună cu cosmonautul sovietic Leonid Popov – de la primele momente ale zborului până laemoțiile aterizării, la 22 mai 1981.

Datorită hotărârii, profesionismului și implicării cosmonautului român Dumitru-Dorin Prunariu, România are din 1991 o agenție spațială prin care s-au dezvoltat atât un program național, cât și colaborări cu comunitatea internațională. Din anul 2011, România este membru cu drepturi depline al Agenției Spațiale Europene și participă intens la programele europene de cercetare a spațiului cosmic.