BUDAPESTA. Expoziție satelit pentru Trienala internațională de arte textile din Szombathely

„Maestru & ucenic - arta & design-ul textil contemporan în viziunea învățământului vocațional” este o expoziție satelit pentru Trienala internațională de arte textile din Szombathely-Ungaria, ediția a VII-a, și va fi găzduită, în perioada 24 august – 15 septembrie, în sala de expoziție a Institutului Cultural Român de la Budapesta. La Trienala internațională de arte textile din Szombathely, care se desfășoară în perioada iunie - octombrie 2021, participa cu lucrări profesori coordonatori și studenții lor de la UNArte și Universitatea „Moholy Nagy” din Budapesta (MoMe) - departamentele de artă & design textil, care au luat parte la edițiile precedente ale Trienalei.

Vernisajul expoziției are loc în data de 24 august, cu participarea prof. Mircia Dumitrescu, Cebula Anna, director al Galeriei Szombathely, organizatoarea principală a Trienalei Internaționale de Arte Textile din Szombathely Ungaria și a curatorilor expoziției – Anna-Maria Orban, lector dr. UNArte și Harmati Hedvig, profesor MoMe.

Perioada în care expoziția se va afla la Budapesta este 25 august – 15 septembrie, urmând ca, în perioada 28 septembrie – 17 octombrie, aceasta să fie expusă la București la Institutul Cultural Maghiar București.

În perioada 20 - 24 august, artiștii din România pregătesc panotarea expoziției în sălile ICR Budapesta, iar în perioada 25 august - 4 septembrie sunt programate întâlniri cu organizatorii Trienalei internaționale de arte textile din Szombathely pentru proiecte următoare și cu reprezentanții Bibliotecii Naționale Széchényi pentru organizarea expoziției de desene a Monseniorului Vladimir Ghika, expoziție a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București a cărui curator este Anna Maria Orban.

Având în vedere că, încă din anul 2008, mulți studenți coordonați de lector dr. Anna-Mária Orbán au luat parte la această prestigioasă trienală, unde lucrările sunt alese de către un juriu specializat și calificat, este necesar să se evidențieze acest parcurs de la o generație la alta, parcurs care va arăta publicului un demers artistic variat, abordat atât de coordonatori cât și de către studenții acestora, ce va remarca calitatea și necesitatea învățământului vocațional contemporan.

Studenții, unii deja absolvenți ai UNArte ale căror lucrări vor participa sunt: Diaconu Maria, Diaconu Rodica (generația de absolvenți 2010), Oana Capotă, Cucu Cătălina (generația 2013), Denisa Cristescu (generația 2016), Luana Năstase, Costea Alexandra, Neagu Andreea (generația 2019), Ioana Tepșan ( studentă în anul al doilea la UNArte, în cazul în care va fi selectată de juriul din ediția a 7-a) împreună cu Orban Anna Maria, curatorul expoziției.

Din partea Universității „Moholy Nagy” din Budapesta sunt: Curator: Prof. Harmati Hedvig, profesori expozanți: Harmati Hedvig, Bényei Tünde, Bráda Judit, Simándi-Kövér Annamária, Szűcs Edit, selectați de către universitate, alături de 5-10 studenți care urmează să fie selecționați în perioada imediat următoare.