Bucureştiul Ioanei Pârvulescu, pe Tamisa

După ce, de curând, celebra publicaţie britanică The Telegraph a recomandat Bucureștiul drept una dintre cele mai atractive destinaţii de vacanţă, Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe 23 iunie, o întâlnire cu scriitoarea şi criticul literar Ioana Pârvulescu, care a dedicat mai multe cărți existenței, istorică, dar și ficțională, a „Micului Paris". Evenimentul, găzduit de ICR Londra, este prilejuit de apariția în limba engleză, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, a romanului „Viaţa începe vineri", recent publicat de editura britanică Istros Books. Ȋn cea de-a doua zi pe care o va petrece la Londra, scriitoarea, laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, este invitata specială a Festivalului Balkan Day, organizat de Istros Books cu sprijinul ICR Londra, la celebra British Library.

Lansarea de la sediul Institutului, din data de 23 iunie, va consta într-o conversaţie pe marginea cărţii în compania autoarei şi a binecunoscutei jurnaliste Lucy Popescu (The Independent, TLS, Huffington Post ș.a.), precum şi a editoarei Susan Curtis Kojakovic, însoţită de lectura unor fragmente inedite în interpretarea actorului Sebastian Bădărău.

În 24 iunie, Ioana Pârvulescu va lua parte la cea de-a doua ediţie a Festivalului Balkan Day, care reuneşte câţiva dintre cei mai importanți scriitori, universitari şi traducători din regiunea balcanică. Dezbaterile se vor întinde pe durata întregii zile, Ioana Pârvulescu urmând să contribuie la o discuţie despre modul în care istoria şi mitologiile naţionale influențează temele și modul în care povestim, în compania prozatorului și eseistului bulgar Alek Popov şi a poetei britanice Fiona Sampson. 

„Viaţa începe vineri" este cartea care i-a adus Ioanei Pârvulescu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013. Este un roman istoric, cu tramă semipolițistă, care surprinde atmosfera Bucureștiului fin de siècle, având în centru povestea unui tânăr care se trezește, amnezic, la marginea orașului în ultimele zile ale anului 1897, părând căzut din alte vremuri, fără acte și fără niciun indiciu despre locul de unde a venit. În cele 13 zile câte au mai rămas până la Anul Nou, apariția tânărului ajunge să schimbe viaţa oamenilor pe care-i întâlneşte: de la un cunoscut medic și fiica sa care tocmai își face intrarea în societate, până la gazetarii de la Universul, de la micul curier de numai 8 ani, care bate străzile capitalei ca să ducă daruri în stânga și în dreapta pentru a-și întreține mama deranjată mental, până la comisarul care cercetează cazul straniului personaj principal și al unei crime petrecute la câțiva pași de locul unde acesta a fost găsit.

Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar din 1996 predă literatura modernă la aceeaşi facultate. A obținut doctoratul în anul 1999, cu teza „Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române". A coordonat seria „Cartea de pe noptieră" a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la revista România literară. Pe lângă romanul „Viața începe vineri" (Humanitas, 2009), a mai publicat volumele: „Întoarcere în Bucureştiul interbelic" (Humanitas, 2003); „În intimitatea secolului 19" (Humanitas, 2005); „În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale" (Humanitas, 2007), „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale" (Humanitas, 2011).

Mai multe detalii despre cele două evenimente și restul programului ICR Londra, la 

www.facebook.com/ICRLondon/