Bucureşti-ul anilor 1930 –’40, în muzică şi filme la Bruxelles, în cadrul proiectului Bucharest –Café

 Centrul Român de Informare de la Bruxelles şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu Espace Senghor, centrul cultural al comunei d'Etterbeek organizează, în perioada 9 - 14 iunie 2009, proiectul intitulat "Bucharest –Café".

Acest proiect face parte dintr-o serie de manifestări de diplomaţie publică şi culturală concentrate în luna iunie 2009 („luna prieteniei româno-belgiene"). În perioada 7-9 iulie 2009 va avea loc vizita de stat în România a suveranului belgian, Albert al II-lea, eveniment care va marca punctul de maxim al dialogului politic bilateral pe anul în curs. Va fi prima vizită în România a unui suveran belgian, după al doilea război mondial.
Dincolo de semnificaţia politică şi protocolară, evenimentul este o ocazie rară (este singura vizită oficială a suveranului belgian în anul 2009, în străinătate) de a expune publicul belgian la valenţele spiritualităţii româneşti. Va fi, totodată, o oportunitate potrivită de a reaminti şi evidenţia legăturile care au unit, în momente diverse de-a lungul celor 130 de ani de relaţii diplomatice, cele două state.


Bucharest - Café include muzică, film şi teatru-cabaret pe tema anilor 1900-1940 în arta populară (de succes) urbană românească, acasă şi în Europa. Proiectul permite o întâlnire" cu un fenomen cultural care a pus România şi, în mod specific, oraşul Bucureşti într-un mod sincron cu fenomenul artistic European la începutul secolului XX. 

Anii de dinaintea primului război mondial, precum şi scurta, dar artistic fasta perioadă interbelică, au adus în România un fenomen de revival cultural fără precedent. Acest lucru se aplică "marii culturi", artelor plastice şi literaturii dar şi aspectelor culturale populare altele decât cele de natură tradiţională legate de spaţiul rural. Orchestre şi muzicieni români au fost prezenţi pe scenele marilor capitale de la Viena, Berlin şi Paris. Jean Moscopol cântă cu orchestra sa la Berlin în timp ce Maria Tănase cucereste publicul Teatrului Tănase şi apoi tot Bucureştiul. O lume cochetă, multi-culturală, veselă şi până la urmă burgheză în care fenomenul artistic este şi profund comercial dar al cărei supravieţuire în timp stă în calitatea artiştilor, dacă nu în universalitatea stilistică. 

Centrul Român de Informare de la Bruxelles propune, ca într-un mod simbolic, să marcheze relaţia dintre România şi Belgia printr-o încercare de a recrea pe scena centrului cultural Espace Senghor acest complex şi semnificativ fenomen cultural European în formula sa românească.

Seria propusă include prezentări de film care oscilează între dramatic şi comedie, dar se apleacă asupra acestei epoci în România şi Europa în opera unor realizatori români: "O vară de neuitat" a lui Lucian Pintilie, "Restul e Tăcere" a lui Nae Caranfil, "Rozenemil" a lui Radu Gabrea, "Glissando" Mircea Daneliuc, „Modigliani",în regia lui Mick Davis (filmat în România şi cu actori români) şi "Youth without Youth" a lui Coppola după romanul lui Eliade şi o coloană sonoră superbă datorată lui Golijov reunind ingenios elemente de tango, doină şi muzică religioasă creştin ortodoxă, dar şi evreiască sefardă, populară românească etc. 

Toate aceste filme au în comun o muzicalitate eclectică dar coerentă, specifică debutului de secol XX. Pentru a o aduce live pe scena Espace Senghor, vor evolua live trei formule muzicale reprezentative:

1. În deschidere, pe 9 iunie 2009, un recital de café concert şi jazz cu participarea pianistului, compozitorului şi dirijorului belgian Marc Hérouet. 

2. Nathalie Joly, cântăreaţă franceză care a descoperit muzica Mariei Tănase (a cărei viaţă scurtă include o formidabilă carieră începută în teatrul de revistă bucureştean în anii '30 şi continuată pe scenele lumii cu un stil între folclor şi muzica de scenă). Făcând accesibil versul românesc publicului francofon, Joly nu copiază ci re-interpretează cu succes şi "traduce" melodii care pentru români sunt sacrosante (concertul, intitulat simbolic "Paris- Bukarest", este programat pentru 10 iunie).

3. Actriţa Maria Buză şi trupa ei care reuneşte în jurul unui Tango de Bucureşti o formulă în care muzica şi scena se unesc într-un spectacol total bazat pe muzica lui Jean Moscopol star al anilor 20, un Rudolf Valentino român (concertul, intitulat simbolic "A fost o dată în ... Bucureşti", este programat pentru 11 iunie).

L'Espace Senghor, partenerul local ales pentru desfăşurarea acestui proiect, este centrul cultural al comunei d'Etterbeek. Spaţiu recunoscut ca fiind unul dintre cele mai reprezentative în oferta culturală a Bruxelles-ului, acesta se dedică promovării artelor şi a culturii în ansamblu, sub multiple faţete: artelor scenice (teatru şi dans), spectacolelor literare, ciclurior de poveşti şi tradiţii orale din toate ţările, muzicii, cinematografiei. 

Intrarea la filme şi concerte este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Mai multe informaţii despre programul proiectului Bucharest - Café, găsiţi pe website-ul CRIB www.roinfocentre.be sau contactaţi Carmen Ducaru la carmen.ducaru@roinfocentre.be , tel +32 2 433 41 45.