BUCUREȘTI. Înscrieri la concursul de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare

Muzicienii din România sunt invitați să se înscrie, până la 3 mai 2021, la concursul de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare, proiect organizat de Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti. Cea de-a XVII-a ediţie a concursului de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare reprezintă o formă de popularizare a literaturii muzicale clasice maghiare și este dedicat tinerilor muzicieni din România care se angajează să interpreteze şi piese semnate de compozitori maghiari. Festivalul se desfăşoară în perioada 10-13 mai 2021, în primele trei seri măsurându-şi talentul tineri artişti (peste 18 ani) prin interpretarea unui program de 20-25 de minute, cuprinzând opusuri din creația muzicală maghiară în proporţie de minimum o treime din timp, alături de compoziţii din literatura muzicală românească şi/sau universală. Pot participa solişti sau duo-uri. În cazul interpreţilor vocali se acceptă lieduri şi arii din opere, iar în cazul instrumentiştilor piese solo sau duouri (exclus concerte).

Înscrierile se fac până luni, 3 mai 2021 la Institutul Maghiar din Bucureşti, la sediul în str. Gina Patrichi nr. 8, Bucureşti, cod poştal 010449, expediind prin poştă sau pe cale electronică (bumkk@bumkk.ro):

· curriculum vitae artistic (nu europass!), ce trebuie să conțină date de contact (nr. telefon, adresă e-mail), în format .doc, .docx

· înregistrarea pieselor din repertoriu (în format .mp3), pe baza căreia va avea loc preselecţia şi care pot fi folosite pentru o eventuală ediţie online.

Rezultatele preselecţiei vor fi comunicate pe data de 5 mai 2021 prin e-mail, la adresa indicată de către fiecare concurent. Nu se percepe taxă de participare.

Premiul primilor trei clasaţi constă în posibilitatea de a susţine un recital la unul din institutele maghiare din străinătate, precum şi premii în bani în sumă de 300/200/100 euro impozabili.

Începând cu ediţia din 2017, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti decernează, împreună cu Fundaţia ACCUMM, şi premiul „In memoriam Ludovic Bács“, câştigătorul acestui premiu fiind invitat să susţină la Institut recitalul care se va organiza în memoria dirijorului Ludovic Bács în luna ianuarie a anului următor.

Începând cu ediţia din 2019, Academia IConArts oferă bursă unui tânăr interpret (violonist, chitarist, percuţionist sau violoncelist) în vederea participării la masterclass timp de 10 zile, organizate în cadrul academiei, în Transilvania.

Ediţia din acest an este dedicată personalităţii lui Liszt Ferenc, cu ocazia împlinirii a 210 ani de la naşterea sa, şi, în acelaşi timp, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti se raliază Anului Cziffra György inclus în aniversările internaţionale ale UNESCO, evocând personalitatea acestui pianist virtuoz care pe drept cuvânt poate fi numit urmaşul lui Liszt nu doar pentru interpretările sale extraordinare în ce priveşte creaţia lisztiană, dar şi datorită improvizaţiile şi parafrazelor sale demne de maestrul său spiritual.

Şi la această ediţie este aşteptat votul spectatorilor, căci ei decid pe cine vor reasculta în cadrul unui recital integral organizat în ajunul Crăciunului.

Spectacolele-concurs vor avea loc la Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8) sau, în situaţia unei interdicţii de carantină, pe pagina de Facebook a institutului, în perioada 10-12 mai 2021, zilnic, începând cu ora 18.00.

Festivitatea de premiere și concertul de gală vor avea loc joi, 13 mai 2021, anunță Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti.