BUCUREȘTI. Basme aromâne, în expoziția de fotogravuri semnată de Otilia Măndescu Canavra

Alcătuită dintr-o serie de 13 fotogravuri, expoziția artistei plastice Otilia Măndescu Canavra ilustrează basmele aromâne culese și publicate în anul 1905 de lingvistul și folcloristul Pericle Papahagi. O parte din fotogravuri au la bază fotografiile fraților Milton și Ianaki Manakia, pionieri ai cinematografiei balcanice și fotografi ai Curții Regale a României.

Expuse în Sala Mare a ICR, fotogravurile vor fi prezentate în cadrul unui material video, distribuit pe canalul youtube al instituției. O filmare realizată de Alina Ciolcă vine în completarea expoziției de fotogravuri, prezentând graiurile şi cânturile aromâne.

Expoziția este organizată de Centrul Național al Cărții în perioada 5-10 decembrie 2020 și va putea fi vizionată online. 

Evenimentul își propune să ofere publicului o perspectivă inedită asupra culturii aromâne, așa cum este ea dezvăluită în folclor. Totodată, fotogravurile introduc vizitatorii virtuali în atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă.

Artist vizual și grafician, Otilia Măndescu Canavra explorează reprezentări ale realului și fantasticului în tehnici clasice și contemporane ale gravurii: acvaforte, acvatintă și pointe sèche; gravură în plăci flexo; fotogravură în fier și zinc; litografie și linogravură. Absolventă a Universității de Arte din București, artista este cunoscută prin numeroase expoziții de grafică și gravură, organizate în țară și peste hotare.

Muziciană si cântăreaţă, Alina Ciolcă reinterpretează cânturile tradiţionale aromâne, în toată varietatea lor dialectală. Iniţiatoarea proiectului muzical GRAIU -- prezentat la festivaluri în Bucureşti, Braşovşi Râşnov -- Alina Ciolcă aduce într-un dialog viu folclorul aromân cu elemente de jazz şi blues. Astfel ea reuşeşte să ne apropie de ritmuri şi rezonanţe străvechi.