Bucharest calling... Düsseldorf

Teatrul LUNI de la Green Hours a prezentat pe data de 27 octombrie 2007 la Forum Freies Theater din Düsseldorf piesa Bucharest Calling a lui Peca Ştefan. Drama unor tineri care se iau la întrecere cu tristele realităţi postcomuniste a ridicat publicul în picioare. Timp de o oră şi jumătate spectacolul te transpune în viaţa promiscuă a unui Bucureşti sufocant. Cinci personaje, cinci destine eşuate, cinci visători se luptă cu fatalismul demolant al realităţii urbane din capitala românească. În secvenţe ca de film, o prostituată şi peştele ei, o „Clubgirl", un DJ de radio şi un pilot de curse ilegale îşi proiectează speranţele şi visele, se întâlnesc, se despart, legături se creează şi mai apoi dispar. În vânătoarea de vise, chiar dacă nu chiar concrete, sensurile se pierd undeva pe drum. La sfârşit nu s-a schimbat nimic. Sau, poate, totuşi?
Dialogul cu publicul, desfăşurat după spectacol, s-a focalizat pe evoluţia, după 1989, a teatrului liber profesionist din România. Participanţii la discuţie au fost Voicu Rădescu
, directorul Clubului Green Hours, Kathrin Tiedemann, director artistisc al Forum Freies Theater Düsseldorf, Ana Mărgineanu, regizoarea piesei, şi Alexandru Mihăescu, moderator şi bursier al Programului „Kulturmanager aus Mittel- und Osteuropa" al Fundaţiei Robert Bosch. Într-o atmosferă destinsă, publicul a avut ocazia să afle mai multe despre proiectul Green Hours, despre situaţia actuală a teatrului în România, despre problemele întâmpinate de artişti, precum şi despre dificultatea de a reprezenta teatrul românesc modern în afara graniţelor. Seara a continuat în foierul teatrului pe ritmurile balcanice conturate la pupitrul de mixaj de DJ Leizaboy din Timişoara. Publicul prezent, actorii şi organizatorii serii au dansat până târziu în noapte. După premiera piesei Bucharest Calling în România, prezentarea ei la New York şi la Düsseldorf, Teatrul Luni de la Green Hours are urmatoarea escală la Basel, în Elveţia.


Andreea Dinca,
Referent comunicare vizuală, ICR Berlin