BRUXELLES. Festivalul EUROPALIA România, promovat în continuare online

„Ecouri digitale EUROPALIA România” este un proiect care vine în continuarea eforturilor de menţinere a impactului pe care Festivalul EUROPALIA România l-a avut pe plan internaţional, incluzând materiale nepublicate din perioada desfăşurării Festivalului (fotografii şi interviuri realizate de ICR Bruxelles cu artiştii invitaţi), alături de articole relevante apărute în presa internaţională.

Proiectul constă în prezentarea artiştilor implicaţi în Festival, impresii din eveniment, alături de declaraţii ale acestora, declaraţii ale unor critici de artă, critici literari sau de film. Postările includ fotografii inedite din evenimente şi montaje video de fotografii şi este menit să aducă un plus de informaţie inedită despre Festivalul EUROPALIA România, să fie o promovare post-eveniment care să menţină trează atenţia publicului din spaţiul Benelux faţă de artiştii români şi performanţele acestora în cadrul Festivalului.

În cadrul proiectului„Ecouri digitale EUROPALIA România”, este publicat proiectul video dedicat lui Gigi Căciuleanu, despre evenimentul ce a avut loc pe 22 ianuarie la Maison Maurice Béjart din Bruxelles, respectiv lansarea albumului „Gigi Căciuleanu – L‘homme Danse”, în prezenţa artistului şi a autoarei albumului, doamna Ludmila Patlanjoglu, critic de teatru. În albumul lansat în limba franceză, o serie de mărturii, gânduri, poezii şi desene dezvăluie o faţetă misterioasă a artistului. Gigi Căciuleanu „dansează” pe paginile albe ale cărţii cu acelaşi har ca pe scenă, compunând o imagine din felii de viaţă, părţi ale corpului şi piese dintr-un vis. „Talent extraordinar cu sclipiri de geniu” este modul în care Gigi Căciuleanu a fost descris de dansatori de renume ca Pina Bausch, Maia Plisetkaia, Pierre Cardin şi Ioan Holender. Când a fost întrebat cine este, Gigi Caciuleanu a răspuns simplu: „Je suis quelqu’un qui danse”. Protagonist şi creator de capodopere pentru scenă, lider al unor companii prestigioase şi, de asemenea, profesor, Gigi Căciuleanu este o personalitate în scena dansului contemporan.

29 aprilie este Ziua Internaţională a Dansului. Cu această ocazie, Gigi Căciuleanu a adresat în exclusivitate prin intermediul ICR Bruxelles un mesaj publicului: „Criza actuală riscă să priveze mulţi dintre dansatori de proiectele lor, care sunt, în acelaşi timp, proiecte de viaţă şi proiecte pe viaţă. Să facem tot ce putem pentru ca asta să nu se întâmple. Şi nu doar pentru noi înşine, ci şi pentru public…”

Tot în seria „Ecouri digitale EUROPALIA România”, este prezentat un material inedit, filmat în exclusivitate pentru ICR Bruxelles de către regizoarea Carmen Lidia Vidu, în care artista povesteşte impresiile sale despre spectacolul său „Jurnal de România”, pus în scenă la 25 octombrie 2019 în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA România.

„Jurnal de România. Constanţa” este o dramă documentară care face parte dintr-un proiect mai larg al regizoarei Carmen Lidia Vidu. Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeţ, Laura Iordan Adrian, Alina Manţu sunt cele şase voci ale spectacolului, care încearcă să răspundă la câteva întrebări: „Cât de mult ne influenţează localitatea noastră şi cât de mult influenţăm noi comunitatea din care facem parte?”, „Cum trăieşte un artist?”, „Cum simt ei (artiştii) oraşul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?”, „Cum arată Constanţa trăită/văzută prin ei?” „Jurnalul de România” este un proiect multidisciplinar care reuneşte filmul experimental, artele vizuale şi teatrul. Primul „episod” a avut drept protagonişti şase actori din Sfântu Gheorghe.