BRUXELLES. Artistul Radu-Ștefan Poleac prezintă expoziția „Utopia citadelei contemporane: suprarealism între vegetal și zgârie-nori”

Proiectul „Galeria ICR Bruxelles” prezintă, în perioada 6 septembrie – 30 octombrie, expoziția „Utopia citadelei contemporane: suprarealism între vegetal și zgârie-nori”/„Contemporary Citadel Utopia: Surrealism Between Vegetal and Skyscrapers” a artistului român Radu-Ștefan Poleac. Institutul Cultural Român de la Bruxelles a inițiat, în iunie 2021, proiectul în cadrul căruia găzduiește, la sediul său din Rue Gabrielle 107, Bruxelles, lucrări ale unor artiști români, cu scopul promovării creației românești contemporane în Benelux.

Expoziția „Utopia citadelei contemporane: suprarealism între vegetal și zgârie-nori” este o demonstrație de forță prin mesaj, prin diversitatea simbolisticii atinse prin conținut și prin măestria, pasiunea și tenacitatea cu care artistul reușește să aducă în prim plan, prin intermediul lucrărilor 3D Cut Art & Light Boxes, problematicile orașului modern – „tăiat” multifațetat și antagonic în vegetația luxuriantă și sufocantul urban.

Radu-Ștefan Poleac va prezenta atât opera sa, cât și lucrările din expoziție prin intermediul unui material video. ICR Bruxelles va promova evenimentul pe pagina oficială și pe rețelele de socializare în limbile română și franceză.

Ca o continuare firească a filmului lansat de ICR Bruxelles dedicat sculptoruluiMarian Sava și a primei expoziții de artă vizuală a proiectului „Galeria ICR Bruxelles” – „Vibrații în 3D” (15 iunie -3 septembrie 2021), semnată Marian Sava, acest al doilea proiect al galeriei reliefează complexitatea și rafinamentul artistului vizual Radu-Ștefan Poleac în manipularea spațio-temporală a realității orașului prin tehnica sa de expresie, opera fiind încununarea viziunii unui artist român autodidact, inventiv, emergent al mediului cultural bruxellez.

Radu-Ștefan Poleac este un artist plastic ieșean stabilit în Belgia. A studiat și s-a format în pictură și fotografie la Bruxelles, iar, din 2004 până în prezent, a organizat, colaborat și participat la mai mult de 100 de expoziții individuale sau de grup. În urma numeroaselor colaborări cu galerii de artă belgiene sau internaționale, instituții diplomatice sau europene, Radu-Ștefan Poleac a fost recompensat, în 2018 și 2020, cu Premiul Publicului pentru creațiile sale Cut Out 3D & light box. Prima sa expoziție a fost de fotografie, în 2004. De atunci, de mai multe ori pe an, și de o manieră constantă, participă la expoziții în centre culturale, galerii, în atelierul său din Bruxelles, la saloane de artă (ART FAIR), festivaluri sau diverse locuri destinate artei și culturii. În 2012, a expus la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles – BOZAR, în cadrul cunoscutului festival Summer of Photography. Alături de alți artiști români a reprezentat România în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România 2019, eveniment far al diplomației culturale a României.