Bookfest revine în forță la Chișinău

Actualizare, 30 august 2017

A doua ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest la Chişinău a fost inaugurată astăzi, 30 august 2017, ora 12.00 în cadrul Moldexpo, pavilionul central. La ceremonia oficială de tăiere a panglicii au participat Monica Babuc – ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Liliana Ţuroiu - preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.

Au rostit cuvinte de salut președintele Uniunii Editorilor din Moldova, Gheorghe Prini, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Monica Babuc, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, directorul adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni”, dl. Nicolae Brînzea, preşedintele ICR Liliana Ţuroiu, secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni , dl. Veaceslav Şaramet.

Fotografii realizate de: Andrei Mardari

***

Publicul din Chișinău va avea ocazia să-și cumpere cele mai noi apariții editoriale la prețuri promoționale de la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău (30 august-3 septembrie). Ca și precedenta ediție, evenimentul este organizat de un consorțiu de parteneri din România și Republica Moldova condus de Ministerul Culturii, Educației și Cercetării de la Chișinău, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Asociația Editorilor din România. Președintele ICR, Liliana Țuroiu, consideră Bookfest Chișinău un proiect important, care pune în valoare patrimoniul nostru cultural comun, cu precădere cel de limbă și de simțire, iar succesul pe care l-a avut prima ediție este o confirmare a nevoii de a organiza cât mai multe asemenea întâlniri directe între creatori, manageri culturali, precum şi un dialog deschis cu publicul.

 Capitala culturii scrise românești se mută la Chișinău. După o primă ediție de succes anul trecut, Bookfest revine în capitala Republicii Moldova cu o ofertă de peste 50.000 de cărți numai de la editurile din România, și alte câteva zeci de mii de cărți de la editurile din partea stângă a Prutului. Copiii vor fi vedetele acestui Salon Internațional de Carte, pentru că majoritatea standurilor vor avea titluri și reduceri speciale la cărțile destinate elevilor, 1 septembrie fiind și prima zi de școală în Republica Moldova. Organizatorii promit o ediție spectaculoasă, date fiind așteptările ridicate pe care le-a creat prima participare a editorilor, în 2016.

În luna august Republica Moldova sărbătorește identitatea, limba română și, evident cartea, iar Salonul Internațional de Carte – Bookfest Chișinău 2017 va oferi și în acest an un regal pentru toți iubitorii de lectură”, promite Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Editorii români și publicul din Republica Moldova s-au redescoperit într-un mod fericit în 2016, la prima ediție Bookfest Chișinău. Cu susținerea Institutului Cultural Român, a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi și a celorlalți organizatori și parteneri Bookfest, revenim anul acesta cu speranța că volumele românești sunt așteptate cu la fel de mult interes pe malul stâng al Prutului”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

 „Succesul pe care l-a avut prima ediţie este o mărturie a ataşamentului pentru cartea românească a tinerilor din Republica Moldova”, este de părere și conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție care co-finanțează proiectul Bookfest Chișinău. Precedenta ediție, spune Brînzea, a făcut din Chișinău ”capitala culturii scrise românești”, cele cinci zile de la sfârșitul verii trecute fiind prima ocazie în care publicul din Chișinău și editorii de pe ambele maluri ale Prutului s-au putut cunoaște în mod nemijlocit.

Cele mai importante edituri din România și Republica Moldova vor participa la ediția 2017 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău; în cele circa 50 de standuri de la Moldexpo vizitatorii vor găsi cele mai recente producții editoriale de la Humanitas, RAO, ART, Cartier, Curtea Veche, ALL, Trei, Publica, Litera, Cartdidact, Eurodidactica, Nemira, Prut, Epigraf, Corintși multe altele, de pe ambele maluri ale Prutului. Expozanții vor avea, în medie, reduceri de cel puțin 50% față de prețul din librării. Programul complet al evenimentelor din cadrul Bookfest Chișinău va fi disponibil în curând pe pagina oficială a evenimentului, www.bookfest.ro, precum și pe canalul de Facebook.

La fel ca la toate edițiile Bookfest, accesul publicului va fi gratuit atât în cadrul Salonului de Carte cât și în cadrul evenimentelor conexe. Programul zilnic de vizitare va fi zilnic, de la 10:00 la 20:00.

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: Teleradio Moldova, Moldova 1, Publika, TVR Moldova, Muz FM, Agerpres.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Ediția internațională Bookfest din acest an, a XII-a, a fost organizată la București între 24 și 28 mai, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Suedia. Începând din 2012, marca Bookfest s-a extins și în mai multe orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov, cât și două ediții Bookfest de Crăciun la București.