Bogdan Iorga – Valahii din oastea lui Napoleon • Les Valaques de l'armée de Napoléon: Reenactment

Albumul bilingv (în limbile română și franceză) prezintă fotografii realizate de artistul Bogdan Iorga la reconstituirile istorico-militare ale unor bătălii faimoase din cursul Războaielor napoleoniene. Autorul a inclus în lucrare, alături de imagini, o serie de cronici captivante ale întâlnirilor desfășurate laRâșnov, Leipzig, Austerlitz și Jena. Textul introductiv este semnat de prof. dr. Adrian Silvan Ionescu, coleg cu autorul în Asociația „6 Dorobanți“ și participant, în această calitate, la reconstituirile cărora le este consacrat albumul.

„Bogdan Iorga retrăiește epoca, o simte, se contopește cu ea, se scufundă în istorie și iese reînnoit, refăcut, ca un erou din vechile legende germane din Inelul Nibelungilor. (...) O atmosferă animată se revarsă din aceste imagini pline de căldură: grupuri mai mari sau mai mici strânse în jurul focului, lângă o tigaie înnegrită de fum unde sfârâie mâncarea pentru cină; toți râd și vorbesc deodată, cu voioșie; femei zglobii, cu bonete albe și fuste în dungi, stau de vorbă lângă hârdăul unde spală niște vase ori, încălțate cu saboți, urmează trupele pe front și, în pauzele dintre două încleștări, oferă soților și iubiților apă, mere, portocale sau bomboane, pentru a-i revigora; soldați în ținută de cazarmă cărând lemne sau apă pentru pregătirea mesei; așezați pe buturugi, își curăță armele, își potrivesc penajul sau ciucurii la căciulă, sau își încheie jambierele, înaintea paradei; procurarea paielor și umplerea sacului ce va deveni salteaua pentru binemeritatul somn este și ea documentată în aceste fotografii; în zori, rebegiți după o noapte friguroasă, își freacă mâinile și se îndreaptă spre ceaunul fumegând pentru a-și umple cana cu ceai; unul, fercheș din fire, își răsucește cu insistență mustața pleoștită de umezeală. (...)

Cu ochi exersat, cu mână sigură, cu admirabilă intuiție care-i dictează când să apese declanșatorul, Bogdan Iorga a devenit un adevărat reporter de front, un cronicar în imagini al epopeii napoleoniene revizitată în contemporaneitate, al multelor războaie de weekend, în care s-a oțelit și a căpătat experiența de veteran, astfel că-și poate înfige acum, în bicorn, penajul de șef al artiștilor de război.“ – Adrian-Silvan Ionescu

Sumar/Sommaire: Praefatio - Întâlnirile mele cu Napoleon / Mes rencontres avec Napoléon – Adrian-Silvan Ionescu • De la Darth Vader la Napoleon (dus-întors) / De Dark Vador à Napoléon (aller-retour) • 2010, Râșnov - Botezul în oastea lui Napoleon / Baptême dans l'armée de Napoléon • 2013, Leipzig - În căutarea timpului pierdut / À la recherche du temps perdu• 2015, Austerlitz - Supa face soldatul / La soupe fait le soldat •2016, Jena : Noi, franţujii, aveam să învingem (de data asta) / Nous, les Français, nous allions vaincre (cette fois-ci)

Versiune franceză / Version française: Benjamin Ribout

240 p.

ISBN 978-973-577-753-1