Boala familiei M. teatru 11 – 21 iunie

Radu Afrim este, fără îndoială, unul dintre regizorii cei mai talentaţi, mai urmăriţi, dar, de asemenea, şi mai controversaţi din noua generaţie română. După ce a fost licenţiat în Litere (1995), iar apoi în Teatru (2000) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, se lansează în regie şi îşi vede munca foarte repede recompensată, doi ani mai târziu, cu Marele Premiu la Festivalul Grange de Dorigny (Lausanne, Elveţia); mai recent, a obţinut în succesiune rapidă, în 2006 şi 2007, premiul Uniter pentru cea mai bună regie. Radu Afrim a obţinut în 2008 premiul „Coup de cœur de la presse" la Festivalul „Avignon Off" pentru spectacolul său „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte," după Matei Vişniec. Mare apărător al scrierilor contemporane, Afrim a montat recent opere ale unor autori diverşi precum Dea Loher, Vassili Sigarev, Hanoch Levin, Jon Fosse sau Jean-Luc Lagarce.
Acestei liste deja lungi i se mai poate foarte bine adăuga, de la creaţia sa Boala Familiei M la Teatrul Naţional din Timişoara în mai 2008, numele lui Fausto Paravidino. Născut în 1976 la Gênes, unde urmează cursurile de artă dramatică ale Teatro Stabile, Fausto Paravidino este actor, regizor, traducător din limba engleză (Shakespeare, Pinter), scenarist şi autor de o uimitoare precocitate (îşi scrie prima piesă, Trinciapolio, la vârsta de 20 de ani, înainte de a-i regiza el însuşi producţia trei ani mai târziu).

Situată într-un „timp de cal între toamnă şi iarnă" şi într-o aglomeraţie care s-a dezvoltat „ca în Far West [...], la marginea drumurilor naţionale" – unul dintre acele târguri unde zgomotul trecerii automobilului de tranzit asediază în permanenţă viaţa intimă a fiecăruia –, Boala Familiei M schiţează portretul colectiv şi tragic al unei familii obişnuite, aşa cum este văzută prin ochii medicului său.

Acest spectacol a fost deja nominalizat la Kultur Preis Europa 2009, premiu acordat de Asociaţia germană KulturForum Europa.
Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris.

Spectacol în limba română, supra-titrat. Intrare cu plată
Rezervări şi bilete la numărul de telefon 01 44 85 40 40.

Tarif redus pentru abonaţii programului Institutului Cultural Roumain : 22€ (în loc de 26€) pentru spectacolele de joi, 11 până marţi, 16 iunie 2009, în limita locurilor disponibile.
Contact : 01 44 85 40 88.

Odéon – Théâtre de l'Europe
aux Ateliers Berthier

Intrarea publicului : colţul străzii André Suarès cu Bd Berthier – Paris 17e
M° Porte de Clichy